Na hlavný obsah

Donald Trump aj Joe Biden získali dostatok hlasov delegátov. Môžu byť nominovaní za kandidátov svojich strán

Rozhodli primárky v štátoch Georgia, Mississippi a Washington.

Donald Trump aj Joe Biden získali dostatok hlasov delegátov. Môžu byť nominovaní za kandidátov svojich strán
Na archívnej americký prezident Joe Biden (vľavo), kandidát o republikánsku nomináciu na prezidenta a americký exprezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden i jeho súper, exprezident Donald Trump, získali v utorok (12. 3.) dostatok hlasov delegátov, aby mohli byť nominovaní za kandidátov svojich politických strán v novembrových prezidentských voľbách.

Ako informovala agentúra AFP, výsledky primárok v štátoch Georgia, Mississippi a Washington boli v podstate vopred jasné. Biden i Trump sa už v primárkach zbavili všetkých vyzývateľov a víťazstvo v utorňajších hlasovaniach ich oboch posunulo nad hranicu počtu delegátov potrebných na to, aby sa stali nominantmi svojich strán pre novembrové voľby.

Trump má vďaka víťazstvu v štáte Washington podporu 1 228 delegátov z 1 225 potrebných na získanie nominácie Republikánskej strany.

Trump bude Republikánskou stranou oficiálne nominovaný až v júli, na straníckom sneme v Milwaukee v štáte Wisconsin.

Len niekoľko hodín pred tým Biden vyhral v demokratických primárkach v štáte Georgia. Tým sa aj jemu otvorila cesta k tomu, aby sa stal prezidentským kandidátom svojej Demokratickej strany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet