Na hlavný obsah

ECB nezmenila nastavenie menovej politiky. Úrokové sadzby zostávajú rovnaké

Snaží sa tak ochladiť infláciu.

ECB nezmenila nastavenie menovej politiky. Úrokové sadzby zostávajú rovnaké
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami vo štvrtok (7. 3.) nezmenila nastavenie menovej politiky. Úrokové sadzby v eurozóne tak ponechala na viacročných maximách už štvrté zasadnutie po sebe, keďže sa snaží ochladiť infláciu. Informovala o tom ECB v tlačovej správe.

Rada guvernérov ponechala kľúčovú sadzbu na 22-ročnom maxime 4,5 percenta. Sadzba pre jednodňové refinančné operácie zostala na úrovni 4,75 percenta a pre jednodňové sterilizačné operácie na úrovni 4 percent.

Rada guvernérov uviedla, že od jej predchádzajúceho zasadnutia v januári inflácia ďalej klesá. Najnovšie inflačné očakávania revidovala smerom nadol, čo odráža predovšetkým nižšie ceny energií. Inflácia by mala dosiahnuť v priemere 2,3 percenta v roku 2024, 2 percentá v roku 2025 a 1,9 percenta v roku 2026.

Domáce inflačné tlaky zostávajú stále vysoké, čiastočne v dôsledku výrazného rastu miezd, upozornila ECB. Reštriktívne podmienky financovania a predchádzajúce zvýšenia úrokových sadzieb zároveň naďalej tlmia dopyt, čo prispieva k tlakom na znižovanie inflácie.

Podľa aktuálneho hodnotenia ECB sú jej hlavné úrokové sadzby dostatočne reštriktívne na to, aby prispeli k spomaľovaniu tempa rastu cien smerom k stanovenému cieľu.

Pri určovaní primeranej úrovne a dĺžky trvania reštrikcie sa Rada guvernérov bude naďalej riadiť aktuálnymi údajmi. Rozhodnutia o úrokových sadzbách budú vychádzať predovšetkým z jej hodnotenia inflačného výhľadu na základe aktuálnych hospodárskych a finančných údajov, dynamiky vývoja inflácie a účinnosti transmisie menovej politiky.

Rada guvernérov dodala, že je pripravená upraviť všetky svoje nástroje v medziach svojho mandátu, aby v strednodobom horizonte zabezpečila návrat inflácie na cieľové 2 percentá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika