Na hlavný obsah

Vo Francúzsku bude právo na potrat v ústave, odhlasoval to parlament

Francúzsko sa stalo prvou krajinou, ktorá bude mať toto právo v ústave.

Vo Francúzsku bude právo na potrat v ústave, odhlasoval to parlament
Aktivisti za právo na potrat na proteste vo Francúzsku. Foto: TASR/AP

Obe komory francúzskeho parlamentu v pondelok na spoločnej schôdzi vo Versailles odhlasovali zanesenie práva na potrat do ústavy, informuje agentúra AFP. Návrh zákona bol schválený drvivou väčšinou 780 ku 72 hlasom a privítaný dlhým potleskom v stoji.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý zmenu ústavy podporoval, výsledok hlasovania privítal, rovnako ako organizácia obhajujúca práva žien. Hnutie proti interrupciám naopak rozhodnutie skritizovali.

Francúzsko tak presadilo právo na interrupciu do ústavy v čase, keď je spochybňované či odopreté v Spojených štátoch aj niektorých európskych krajinách, poznamenala agentúra AFP.

Zaradeniu práva na potrat do ústavy vo Francúzsku sa v Správach RTVS venovala Karolína Kučerová:

Macron vlani pri príležitosti Medzinárodného dňa žien vyhlásil, že podporuje začlenenie práva na potrat do ústavy. Urobil tak zhruba rok po tom, čo Najvyšší súd USA zrušil prelomové rozhodnutie v kauze Roeová verzus Wade z roku 1973. To stanovilo právo na potrat plošne v celých Spojených štátoch približne do 22. týždňa tehotenstva.

Nezaobišlo sa to bez kritiky

Podľa prieskumov verejnej mienky podporuje legálnosť potratov približne 80 percent Francúzov. Aktivisti za práva na potrat zhromaždenia v centre Paríža jasali a tlieskali, zatiaľ čo sa v pozadí triasla Eiffelova vež. Na obrovskej obrazovke sa objavil nápis „MyBodyMyChoice“ (Moje telo, moja voľba), keď bol výsledok hlasovania oznámený, uviedla agentúra AP.

„Vysielame odkaz všetkým ženám: Vaše telo patrí vám a nikto za vás nemôže rozhodovať,“ povedal pred hlasovaním premiér Gabriel Attal. „Oslavme spoločne začiatok novej slobody zaručenej ústavou,“ napísal Macron na sociálnej sieti X.

Ženy majú vo Francúzsku legálne právo na potrat od 1974. Ale rozhodnutie Najvyššieho súdu USA z roku 2022 prinútilo aktivistov k vyvinutiu tlaku na Francúzsko, aby sa stala prvou krajinou, ktorá toto právo výslovne chráni vo svojej ústave.

Zakotvenie práva na potrat do ústavy sa však nezaobišlo bez kritiky. Predsedníčka Asociácie katolíckych rodín Pascale Morinièreová označila tento krok za porážku bojovníkov proti potratom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet