Na hlavný obsah

Najväčšia vesmírna loď Starship zhorela pri návrate do atmosféry. Dosiahla však nový míľnik

Jej let trval 45 minút.

Najväčšia vesmírna loď Starship zhorela pri návrate do atmosféry. Dosiahla však nový míľnik
Superťažká nosná raketa Starship spoločnosti SpaceX. Foto: TASR/AP

Najväčšia vesmírna loď zhorela pri návrate do atmosféry. Napriek tomu firma SpaceX tvrdí, že ide o úspech. Testovala v poradí tretí let bez ľudskej posádky. Vesmírna loď Starship sa dostala ďalej do vesmíru ako pri posledných dvoch pokusoch. Vo štvrtok (14. 3.) štartovala z Texasu a jej let trval 45 minút.

Prvý testovací let rakety Super Heavy s vesmírnou loďou Starship z apríla minulého roka sa skončil už po štyroch minútach. Prvý stupeň sa pre poruchu neoddelil a raketa vybuchla. Aj preto SpaceX miernila pred tretím testom očakávania.

Až 120 metrov vysoká raketa s 33 raketovými motormi sa vo štvrtok odlepila zo štartovacej rampy v Texase. Prvá fáza letu prebehla bez problémov.

„Prekonávame supersonickú rýchlosť. Raketa sa pohybuje rýchlejšie ako rýchlosť zvuku. Zábery máme z kamier upevnených na vesmírnej lodi,“ uviedol

Prvý stupeň sa úspešne odpojil vo výške približne 85 kilometroch a vesmírna loď Starship aktivovala vlastné raketové motory. „Starship je na ceste do vesmíru a prvý stupeň padá do mexického zálivu,“

Raketa spadla do oceánu. V budúcnosti by však mal prvý stupeň vertikálne pristáť a po doplnení paliva byť znova použitý, čo radikálne zníži cenu letov do vesmíru.

Tretiemu testovaciemu letu bez ľudskej posádky lode Starship sa v Správach RTVS venoval redaktor Martin Rajec:

Nový míľnik

Vesmírnej lodi Starship sa podaril dosiahnuť nový míľnik, keď sa dostala zatiaľ najďalej do vesmíru a vstúpila do atmosféry nad Indickým oceánom. „Vidíme, ako sú klapky rozžeravené, Starship vstúpila do atmosféry,“

Po 45 minútach letu stratilo riadiace centrum s kapsulou spojenie. SpaceX neskôr oznámila, že vesmírna loď vstup do atmosféry neprežila a pravdepodobne sa pred pádom do Indického oceánu rozpadla. Údajne sa dostala ďalej, ako inžinieri očakávali.

Riaditeľ NASA Bill Nelson vo vyhlásení zablahoželal SpaceX k úspešnému testovaciemu letu. Starship má v budúcnosti dopraviť ľudí na Mesiac a neskôr aj na Mars. Vesmírna loď má byť schopná naraz prepraviť až 100 pasažierov. Riaditeľ SpaceX Elon Musk oznámil, že v tomto roku plánuje ešte šesť testovacích letov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet