Na hlavný obsah

Chlapca (12), ktorý strieľal vo fínskej škole, dohnala k činu šikana, potvrdila polícia

Žiak do školy, kde sa incident stal, prestúpil začiatkom tohto roka.

Chlapca (12), ktorý strieľal vo fínskej škole, dohnala k činu šikana, potvrdila polícia
Policajti a vozidlá na mieste činu na všeobecnej škole Viertola vo fínskom meste Vantaa v utorok 2. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Šikana bola motívom pre dvanásťročného strelca vo Fínsku k útoku na spolužiakov v škole neďaleko Helsínk. Podozrivý to sám povedal vyšetrovateľom. Že sa stal obeťou šikanovania potvrdilo aj predbežné vyšetrovanie, uviedla fínska polícia vo vyhlásení citovanom agentúrou Reuters.

Pri utorkovej (2. 4.) streľbe zomrel jeden žiak, ktorý mal rovnako 12 rokov, a ďalšie dve žiačky utrpeli vážne zranenia. Vlajky naprieč Fínskom v stredu (3. 4.) spustili na pol žrdi.

Podozrivý žiak sa k činu vyšetrovateľom priznal a zostáva v starostlivosti sociálnych služieb, keďže fínska polícia nemôže vziať do väzby dieťa, ktoré nemá trestnú zodpovednosť.

Na verejnosti jeho menom zatiaľ nikto neprezradil, uvádza Retuers. Ako útočník, tak aj obeť a obe zranené boli fínskej národnosti, hoci jedna zo zranených dievčat mala dvojité občianstvo – fínske a kosovské. Polícia verejnosť vyzvala, aby na sociálnych sieťach o incidente nešírila fámy.

Polícia upozorňuje na šírenie dezinformácií

„Šíri sa veľa rôznych, čiastočne nepresných informácií o tom, čo sa stalo. Polícia naďalej zdôrazňuje, že šírenie určitých nepravdivých informácií na sociálnych sieťach je zločin,“ uviedli vyšetrovatelia podľa Reuters.

Strelec na útok použil strelnú zbraň, na ktorú mal vystavené povolenie jeho blízky príbuzný. Žiak do školy Viertola, kde sa incident stal, prestúpil začiatkom tohto roka. Zariadenie navštevuje asi 800 žiakov v deviatich triedach a má približne 90 zamestnancov.

Predchádzajúce prípady streľby v školách viedli vo Fínsku k diskusii o potrebe sprísnenia zákona o držaní zbraní.

Tieto debaty rozprúdil predovšetkým čin 18-ročného študenta Pekky-Erika Auvinea, ktorý v novembri 2007 zastrelil na strednej škole Jokela v juhofínskej Tuusule osem ľudí a potom seba.

O rok neskôr, v roku 2008, ďalší študent, dvadsaťdvaročný Matti Saari, zastrelil na strednej škole v Kauhajoki desať ľudí. Zákon o držaní zbraní sprísnili v roku 2010.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet