Na hlavný obsah

Chystáte sa do Česka s elektrokolobežkou? Na niektoré po novom potrebujete poistenie a vodičský preukaz

Zmeny čakajú aj nás, Slovensko však mešká v implementácii.

Chystáte sa do Česka s elektrokolobežkou? Na niektoré po novom potrebujete poistenie a vodičský preukaz
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Česká republika zaviedla od pondelka (1. 4.) nové zmeny v povinnom zmluvnom poistení (PZP), ktoré sa dotknú aj elektrických kolobežiek. Upozornil na to portál ČT24.

Ak sa teda chystáte do Česka a plánujete si so sebou vziať aj svoju elektrickú kolobežku, myslite na to, že niektoré z nich budú musieť byť poistené, registrované a používané len s vodičským preukazom.

Nie každý bude môcť riadiť výkonnejšie, a teda rýchlejšie stroje. Budú sa na ne pozerať ako na malé motorky.

Hranica rýchlosti bude 25 kilometrov za hodinu. Ak napríklad elektrická kolobežka dokáže ísť rýchlejšie, na jej riadenie bude v Česku potrebný vodičský preukaz.

„V okamihu, keď samotný stroj ide rýchlosťou vyššou ako 25 kilometrov za hodinu, je to buď malý motocykel, moped alebo vozidlo kategórie Z. V momente, keď nemajú vodičský preukaz na auto, tak si na tú motorku musia robiť vodičský preukaz,“ povedal pre ČT24 hovorca českého rezortu dopravy František Jemelka.

Podobne ako malé motocykle, aj elektrické kolobežky a iné vozidlá s vyšším výkonom budú musieť byť registrované a poistené.

Hovorca spoločnosti Generali Česká pojišťovna Jan Marek pre ČT spresnil, že ak má vozidlo vyššiu rýchlosť ako 25 kilometrov za hodinu alebo váži viac ako 25 kilogramov a jeho rýchlosť je vyššia ako 14 kilometrov za hodinu, musí mať uzavreté PZP.

Slovensko mešká v zavádzaní

Európsky parlament ešte vlani schválil nariadenie, podľa ktorého mali mať majitelia elektrických kolobežiek uzatvorené povinné zmluvné poistenie od 1. januára 2024.

Zmeny teda čakajú aj nás. Mali platiť už od začiatku roka, Slovensko však mešká v implementácii týchto európskych smerníc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet