Na hlavný obsah

Vodcu kenského kultu súdia za 191 vrážd. Nasledovníkov vyzýval, aby hladovali a mohli sa po smrti stretnúť s Ježišom

Policajti ho zadržali, keď objavili 429 tiel mŕtvych ľudí.

Vodcu kenského kultu súdia za 191 vrážd. Nasledovníkov vyzýval, aby hladovali a mohli sa po smrti stretnúť s Ježišom
Vykopané telá mŕtvych Keňanov. Foto: ČTK/AP

V Keni sa v utorok (6. 2.) začal súdny proces s vodcom náboženskej sekty pre vraždy takmer 200 ľudí a s niekoľkými desiatkami ďalších osôb podozrivých zo spolupáchateľstva. Informovala o tom agentúra AFP.

Samozvaný pastor Paul Nthenge Mackenzie a 29 ďalších obžalovaných vyhlásilo pred súdom, že sa necítia vinní za vraždy 191 ľudí.

V prípade figuruje aj 31. osoba, jej mentálny stav však bráni súdnemu stíhaniu. Vyplýva to zo súdnych dokumentov, do ktorých nahliadla agentúra AFP.

Samozvaný kazateľ a bývalý taxikár svojich nasledovníkov vyzýval, aby držali hladovku, aby sa po smrti mohli „stretnúť s Ježišom“.

Policajti ho zadržali vlani v apríli, keď v lese Shakahola neďaleko pobrežia Indického oceánu objavili 429 tiel mŕtvych ľudí. Podľa hlavného vládneho patológa bol hlavnou príčinou ich smrti hlad, ale niektoré z nich vrátane detí boli uškrtené, zbité alebo udusené.

V Keni sa následne rozpútala verejná diskusia, ako sa Mackenziemu, otcovi siedmich detí, podarilo vyhýbať vyšetrovaniu, hoci v minulosti patril k extrémistom a mal niekoľko súdnych sporov.

Tamojší prezident William Ruto v súvislosti s kauzou zriadil vyšetrovaciu komisiu. Vytvoril aj pracovnú skupinu pre zmenu predpisov o činnosti náboženských organizácií v krajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet