Na hlavný obsah

Nedôstojné podmienky pre obvineného: Tri dni a tri noci strávil na tvrdej lavici so zlomenými pätami, prípad vyšetrujú

Na prípad upozornil verejný ochranca práv.

Nedôstojné podmienky pre obvineného: Tri dni a tri noci strávil na tvrdej lavici so zlomenými pätami, prípad vyšetrujú
Ilustračná snímka policajtov. Foto: RTVS

Policajti držali obvineného tri dni v nevyhovujúcom priestore. Mal zlomené päty, na toaletu ho policajti museli nosiť. Na prípad upozornil verejný ochranca práv. Polícia prípad preveruje.

Funkcia ombudsmana nebola obsadená osem mesiacov. Na jeho stole preto ležia tisíce podaní od občanov, tento prípad bol jedným z nich.

Verejný ochranca práv upozorňuje, že aj keď polícia niekoho zadrží, musí dodržiavať určité ľudsko-právne štandardy.

Nedôstojným podmienkam, v ktorých sa ocitol zadržaný, sa v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Krížová:

„Podľa zákona človek, keď je obmedzený na slobode, môže stráviť len nejakú obmedzenú dobu v takzvane určenom, vtedy ešte vyhradenom priestore. To je maličký priestor na obvodných oddeleniach, ktorý nesmie slúžiť na držanie človeka. Ak má byť obmedzený dlhodobejšie, má ísť do cely policajného zaistenia. Cela policajného zaistenia má určitý štandard, hygienický, rozmerový a tak ďalej,“ vysvetľuje verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

V tomto prípade sa však, podľa zistenia ombudsmana, nedokázali dohodnúť dve policajné zložky. Policajti, ktorí eskortovali človeka do cely policajného zaistenia, nedokázali presvedčiť svojich kolegov v cele predbežného zadržania, aby ho prevzali.

Zlý zdravotný stav zadržaného

Mali pritom aj lekárske potvrdenie o zlom zdravotnom stave zadržaného. Neostalo im nič iné, ako ho vrátiť do vyhradeného priestoru.

„Predmetným oznámením sa zaoberá Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave a bolo pridelené aj odboru kontroly Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Jana Šimunková.

„Človek nedôstojne strávil v maličkom priestore tri dni a tri noci na tvrdej lavici so zlomenými pätami. Bolo to nedôstojné a ponižujúce nielen pre toho človeka, ale aj tí policajti sú policajti a sú školení na to, aby ochraňovali život a zdravie, tak museli vykonávať ako keby funkciu opatrovateľov. Človeka so zdravotným obmedzením prenášali na toaletu,“ upozornil Dobrovodský.

Podľa ombudsmana v tomto prípade porušili právo obvineného na dôstojné a ľudské zaobchádzanie bez krutosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko