Na hlavný obsah

Legendárny Titanic žije skrz cenné artefakty ďalej. Historici dodnes nerozumejú zrážke s ľadovcom

Vylovené predmety možno vidieť na výstavách či aukciách.

Legendárny Titanic žije skrz cenné artefakty ďalej. Historici dodnes nerozumejú zrážke s ľadovcom
Titanic vyplával z prístavu v Southamptone. Foto: TASR/AP

Legendárny Titanic sa potopil pred 112 rokmi. Pri tragickej zrážke s ľadovcom zahynulo 1 503 ľudí. Udalosť zviditeľnila zaoceánske plavby aj možné hrozby. Vylovené predmety z najväčšej lode tých čias možno vidieť na výstavách či aukciách.

Legendárna loď vyplávala zo Southamptonu 12. apríla 1912 na poludnie. Vyprevadiť ju prišli desaťtisíce ľudí. Po dvoch zastávkach vo Francúzsku a Írsku nabrala smer New York. Ráno o dva dni neskôr dostal kapitán pri kanadských brehoch varovanie pred ľadom. Pred polnocou narazil do jedného z ľadovcov. Čo presne sa stalo, vedci stále skúmajú.

„Zrážke s ľadovcom dodnes nerozumieme. Nevieme, či loď zasiahol ľadovec pozdĺž pravoboku, ako to je vo všetkých filmoch. Tento 3D model je jedným z prvých krokov k tomu, aby sa tento slávny príbeh o Titanicu posunul tým lepším smerom. Treba ho totiž skúmať na dôkazoch a nie na špekuláciách,“ vysvetlil historik Park Stephenson.

Výročiu potopenia Titanicu sa v Správach RTVS venoval redaktor Matúš Oparty:

Posádka hneď po náraze vyslala vtedy ešte nepoužívané volanie o pomoc SOS. Na lodi nastal chaos, ale kapela hrala ešte dve hodiny po náraze. Titanic mal záchranné člny len pre približne 1 200 cestujúcich. Zachrániť sa podarilo nakoniec 700 ľudí. Príbehom legendárnej lode sa dodnes zaoberajú výskumníci, umelci aj verejnosť.

„Môj prastarý otec pomáhal postaviť túto loď. Napokon sa na nej plavil, čo sa mu stalo osudným. Myslím si, že by sa čudoval, že sa o tom stále hovorí,“ uviedla príbuzná obete katastrofy Titanicu Susie Millarová.

Cenné artefakty

Francúzsko-americká expedícia lokalizovala miesto vraku na dne Atlantiku o 70 rokov neskôr. Z Lode sa dodnes už podarilo vyloviť viac ako šesťtisíc cenných artefaktov. Tieto cennosti si našli svoje miesto na výstavách, ale aj na aukciách.

„Pozlátené hodinky Waltham zastavili v čase 3.21 h. Pravdepodobne sa vtedy definitívne potopili. Ich cena je až 20-tisíc libier. Jedálny lístok z večere v prvej triede by mal podľa odhadov stáť až 15-tisíc libier. To sú len dve z viac ako 300 dnes dražených artefaktov,“ ozrejmil zástupca aukčnej siene Andrew Aldridge.

„Na svete je veľa atrakcií súvisiacich s Titanicom, ale žiadna z nich nemá takú autenticitu ako my. Sme na mieste, kde Titanic postavili, kde ho navrhli a kde začal svoju plavbu,“ spresnil riaditeľ turistického centra Titanic Belfast Tim Husbands.

Takmer nepotopiteľné plavidlo, ktoré lákalo cestujúcich na svoju nezničiteľnosť, či prvý vyhrievaný bazén na palube lode, sa pre svojich cestujúcich napokon stalo miestom posledného odpočinku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet