Na hlavný obsah

T. Taraba tvrdí, že dôvodov na odvolanie šéfa SHMÚ je niekoľko. Martin Benko ich nepozná

Taraba spomenul aj trestné oznámenia.

T. Taraba tvrdí, že dôvodov na odvolanie šéfa SHMÚ je niekoľko.  Martin Benko ich nepozná
Na snímke zľava Tomáš Taraba (SNS) a odvolaný riaditeľ SHMÚ Martin Benko. Foto: TASR/Martin Baumann, Jakub Kotian

Na svojom poste bol vyše 11 rokov a zažil šiestich ministrov. Po rozhodnutí aktuálneho šéfa envirorezortu Tomáša Tarabu (SNS) vo funkcii končí. Odvolaný riaditeľ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Martin Benko o tom informoval na sociálnej sieti s tým, že dôvod nepozná.

Podľa ministra sú ním viaceré pochybenia. Postup, akým sa zamestnanci dozvedajú o čistkách, je neprofesionálny a za čiarou, hodnotí politológ. Martin Benko na sociálnej sieti napísal, že pozíciu šéfa SHMÚ bral pôvodne na niekoľko týždňov či mesiacov.

Nakoniec inštitúciu viedol 11 rokov, osem mesiacov a 28 dní. „Často to bolo dobrodružné. Veď len počas tohto obdobia sa vystriedalo šesť ministrov. Takmer každému bolo treba vysvetľovať, na čo všetko tu SHMÚ máme,“ uviedol Benko na sociálnej sieti.

Pripomenul, že inštitúcia je nenahraditeľná pre takmer všetky zložky štátu, napríklad hasičský a záchranný zbor, úrad jadrového dozoru či leteckú dopravu.

Tamara Stohlová (PS) pripomína, že odvolania sa kopia. No ide o krátkozrakú stratégiu, ktorá sa môže vypomstiť. „Toto odvolanie dlhoročného riaditeľa hodnotím, že zjavne už nejde o nepohodlných ľudí, ktorí ministrovi nesedia ideologicky. Mocensky chce ovládnuť všetky organizácie. Chce tak urobiť bez ohľadu na to, či budú alebo nebudú fungovať,“ reagovala Stohlová.

Odvolaniu riaditeľa SHMÚ sa v Správach RTVS venovala Barbora Žiačiková:

Podľa Tarabu je odvolanie odôvodnené

Minister Tomáš Taraba (SNS) reaguje, že odvolanie riaditeľa SHMÚ je odôvodnené. O podrobnostiach bude ešte informovať na tlačovej besede. „Absolútne nezvládnutie IT projektov, informatizácie a zrejme budeme dávať trestné oznámenia. Máte falošného hrdinu,“ uviedol Taraba.

Každý minister má právo obklopiť sa ľuďmi, ktorým dôveruje, hovorí politológ Radoslav Štefančík. Zároveň si myslí, že odvolávanie riaditeľa SHMÚ či TANAP-u je za čiarou. Namiesto novej politickej kultúry tu podľa neho máme kultúru, ktorá s odbornosťou nemá nič spoločné.

„Politické strany, ktoré tvoria súčasnú vládnu koalíciu, sľúbili novú politickú kultúru. Ja si dodnes pamätám, ako kritizovali bývalé vládne strany za to, že menia ľudí v štátnej správe,“ vyjadril sa politológ Štefančík.

„Ale treba povedať, že toto sú často ľudia, ktorí prešli výberovými konaniami, ktorí sú kompetentní. A zrazu sa dozvedia, z ničoho nič, že sú odvolaní,“ dodal. Predpokladá, že na stoličku šéfa SHMÚ zasadne dočasný riaditeľ či riaditeľka. Následne očakáva aj výberové konanie. Myslí si však, že to len potvrdí rozhodnutie ministra.

Ministerstvo životného prostredia pre RTVS potvrdilo, že plánuje na pozíciu generálneho riaditeľa SHMÚ vyhlásiť riadne výberové konanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko