Na hlavný obsah

Na iránsky konzulát v hlavnom meste Sýrie zaútočil Izrael, o život prišiel brigádny generál

Útok si vyžiadal niekoľko obetí.

Na iránsky konzulát v hlavnom meste Sýrie zaútočil Izrael, o život prišiel brigádny generál
Ilustračná snímka - hlavné mesto Sýrie. Foto: ČTK/Profimedia

Izrael zaútočil na iránsky konzulát v sýrskom hlavnom meste Damask, uviedli v pondelok (1. 4.) podľa agentúry Reuters iránske oficiálne médiá.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva zomrelo pri výbuchu v bezprostrednej blízkosti iránskeho veľvyslanectva osem ľudí. Sýrska štátna tlačová agentúra SANA píše o rozsiahlych škodách po zásahu bližšie neurčenej budovy.

Iránska štátna televízia informovala, že útok Izraela cielil na iránsky konzulát v Damasku, pričom o život prišiel iránsky brigádny generál Mohammad Rezá Záhedi. Podľa správy patril k hlavným veliteľom jednotiek Kuds, ktoré majú v Revolučných gardách na starosti zahraničné operácie.

Podľa iránskej arabskojazyčnej štátnej televízie Al-Alam bola budova iránskeho konzulátu úplne zničená.

Podľa iránskeho štátneho rozhlasu, na ktorého informácie odkazuje agentúra DPA, je nepravdepodobné, že by sa v budove veľvyslanectva v čase náboženského sviatku nachádzali nejakí zamestnanci. Iránske štátne médiá neskôr uviedli, že iránsky veľvyslanec a jeho rodina vyviazli bez zranení.

Izrael v Sýrii už mnoho rokov útočí na ciele spojené s Iránom či Teheránom podporovaným libanonským hnutím Hizballáh. Útoky zosilneli od októbra minulého roku, keď palestínske hnutie Hamas podniklo teroristický útok na Izrael.

Ciele blízko Damasku boli terčom leteckého útoku tiež v nedeľu. V piatok zomrelo pri leteckých útokoch na severozápade Sýrie viac ako 50 ľudí, medzi ktorými boli podľa SOHR sýrski vojaci a členovia Hizballáhu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet