Na hlavný obsah

Násilie medzi mladými vo Francúzsku narastá: Chlapec (†15), ktorého napadla skupina ľudí, na druhý deň zomrel

Na prípad reagoval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Násilie medzi mladými vo Francúzsku narastá: Chlapec (†15), ktorého napadla skupina ľudí, na druhý deň zomrel
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V parížskej nemocnici v piatok (4. 4.) popoludní zomrel 15-ročný chlapec, ktorého vo štvrtok krátko po vyučovaní neďaleko školy v meste Viry-Châtillon napadla skupinka maskovaných ľudí a surovo ho zbila.

Zraneného chlapca v uličke našiel náhodný okoloidúci. Starosta obce hovorí o „masakre“. Násilnosť činu Francúzsko šokovalo, úrady ho vyšetrujú ako vraždu, informujú médiá. Prezident Emmanuel Macron v piatok sľúbil nové programy na pomoc so zvládaním rastúcej agresivity detí.

Chlapca už vo štvrtok zdravotníci oživovali, v noci podstúpil operáciu a v piatok krátko popoludní zomrel, cituje stanica BFM TV z vyjadrenia prokuratúry. Tá nariadila pitvu. Po tom, čo napadnutý zomrel, kriminalisti prehodnotili skutok z pokusu o vraždu na vraždu, majú tiež podozrenie zo „skupinového násilia“.

„Nemôžeme prehliadať to, čo sa deje. Žijeme v spoločnosti, ktorá je čoraz násilnejšia. Násilie stále viac bez zábran pozorujeme aj u dospievajúcich a niekedy u stále mladších dospievajúcich,“ povedal Macron počas návštevy školy v deviatom parížskom obvode.

Spolužiaci o chlapcovi hovoria v dobrom

Viry-Châtillon je mesto s 30 000 obyvateľmi južne od Paríža. Spolužiaci zosnulého agentúre AFP povedali, že to bol „bezproblémový usmievavý chlapec, ktorý so všetkými dobre vychádzal“. Obávajú sa, aby sa útočníci do okolia školy nevrátili a nenapadli ďalšie deti.

„Tri – štyri osoby ho napadli na schodisku, zasypali ho ranami, zmasakrovali ho. Šokovala ma najmä násilnosť činu. Tí útočníci sú zvieratá,“ uviedol starosta Viry-Châtillon Jean-Marie Vilain vo vysielaní stanice BFM TV. Vo veľmi zlom psychickom stave je podľa starostu aj matka obete.

V súvislosti s činom zatiaľ nikoho nezadržali. Jasný nie je ani motív, podľa kriminalistov nič nenasvedčuje tomu, že by išlo o stret dvoch znepriatelených gangov. Podľa starostu by mohla viac indícií priniesť analýza kamerových záznamov mestskej polície.

Násilné činy vo Francúzsku pribúdajú

Štvrtkový incident je ďalším z radu násilných činov medzi mládežou, ku ktorým dochádza po celom Francúzsku. Tento týždeň skončilo v kóme 13-ročné dievča, ktoré napadli pred školou v Montpellieri na juhu krajiny.

Vážne zranené dievča sa zotavuje a z kómy sa už prebralo. Traja zadržaní sa dnes k činu priznali, jeden pätnásťročný zostáva vo väzbe a je vyšetrovaný pre podozrenie z pokusu o vraždu.

Macron v piatok povedal, že štát nesmie podobné agresívne činy tolerovať, ale ani ich len trestať. Časť zodpovednosti podľa prezidenta musia prijať rodiny problémových detí, ale aj štátna správa alebo súdy.

Riešením, ktoré vláda navrhuje, je väčšia podpora rodín so zvládaním agresívnych detí, dôslednejšia prevencia a zriadenie nových zariadení pre mládež, ktorá by agresívnym deťom pomáhala, povedal Macron.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet