Na hlavný obsah

Nehoda kamiónov pri tuneli Branisko dala diaľničiarom zabrať. Diaľnica D1 stále nie je plne prejazdná

Spôsobenú škoda nateraz vyčísliť nedokázali.

Nehoda kamiónov pri tuneli Branisko dala diaľničiarom zabrať. Diaľnica D1 stále nie je plne prejazdná
Opravné práce na D1. Foto: RTVS

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) ukončila opravu diaľnice D1 pri tuneli Branisko. Aktuálne čakajú, že sa asfalt ochladí a tento úsek v noci znovu otvoria. Vážne poškodený úsek museli po havárii a požiari dvoch kamiónov uzavrieť. Dopravu presmerovali na obchádzku.

Na diaľnici D1 pri obci Hendrichovce pred tunelom Branisko sa vo štvrtok (11. 4.) zrazili dva nákladné automobily. “Začali horieť. A masívnym spôsobom, poškodili vozovku,” uviedol hovorca NDS Tomáš Ferenčák.

“Zhoreli do tla. Ľudovo povedané, vpiekli sa nám do diaľnice. Ide o veľmi výnimočnú mimoriadnu situáciu,” skonštatoval generálny riaditeľ NDS Filip Macháček.

“Jeden z vodičov bol na mieste dopravnej nehody podrobený dychovej skúške, jej výsledok bol negatívny. Druhý vodič bol z dôvodu utrpených zranení prevezený do nemocnice,” informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová.

Oprave diaľnice D1 po nehode kamiónov sa v Správach RTVS venoval redaktorka Marie Balážová Melníková:

Práce zdržalo prekladanie vrakov kamiónov

Daný úsek D1 uzatvorili v obidvoch smeroch a diaľničiari začali odstraňovať škody. “Práce prebiehali včera po obede počas celej noci a zároveň v priebehu piatka. Aj vďaka tomu sa podarilo vo štvrtok podvečer spojazdniť smer Prešov,” povedala Ferenčák.

“Chcem veľmi pekne poďakovať všetkým zúčastneným. Lebo naozaj každý si siahol na dno,” vyhlásil Macháček.

Práce zdržalo prekladanie vrakov kamiónov. “Bol tam taký 18-tonový oceľový zvitok, ktorý bol vpečený do podvozka. Nevedeli to dvihnúť. Až po ôsmich hodinách sa podarilo začať vôbec odstraňovať vraky z nehody,” popísal Macháček.

Jeden z vrakov začal opäť horieť aj pri odvoze. “Tak boli privolaní hasiči, ktorí ho dohasili. Keďže už nehrozí žiadne riziko, tak bude prevezený do Košíc,” uviedol obchodný riaditeľ odťahovej služby Slovak assistance team Jaroslav Kučerov.

Diaľnica D1 v smere z Prešova na Poprad ostala ešte aj v piatok dopoludnia uzavretá. Cestári robili maximum preto, aby čím skôr sprejazdnili aj tento úsek. “Situácia si vyžiadala odstránenie všetkých vrstiev vozovky až po ložnú vrstvu,” dodal Macháček.

Spôsobenú škoda nateraz vyčísliť diaľničiari nedokázali. Slovenský kamionista sa lieči zo zranení v prešovskej nemocnici. Je po operácii v stabilizovanom stave mimo ohrozenia života.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko