Na hlavný obsah

Od stroskotania trajektu Sewol uplynulo 10 rokov: Nehodu neprežilo vyše 300 ľudí, najmä stredoškoláci

Záchrannú akciu sprevádzal zmätok.

Od stroskotania trajektu Sewol uplynulo 10 rokov: Nehodu neprežilo vyše 300 ľudí, najmä stredoškoláci
Rodinní príslušníci obetí potopenia trajektu Sewol sa obzerajú okolo vraku lode v prístave v Mokpo. Foto: Profimedia

Juhokórejský trajekt Sewol s výtlakom 6800 ton, na palube ktorého bolo 476 osôb, stroskotal 16. apríla 2014 na ceste k ostrovu Čedžu. Katastrofa si vyžiadala životy 304 cestujúcich a členov posádky. Väčšinu cestujúcich tvorili študenti strednej školy na školskom výlete. Zachrániť sa podarilo len 172 pasažierov či členov posádky.

Jedným z dôvodov vysokého počtu obetí bola aj pomalá a neprofesionálna záchranná akcia pobrežnej stráže. Posádka potápajúcej sa lode zase spočiatku pasažierom nariadila, aby zotrvali na svojich miestach.

Trajekt sa však rýchlo prevrátil a ľudia sa už potom nestihli dostať z podpalubia. Miestne úrady tiež sprvu chybne informovali o tom, že všetci študenti na lodi boli zachránení. Zmätok nastal aj v prípade identifikácie tiel obetí.

Tragédia trajektu Sewol, ktorá patrí medzi najvážnejšie nešťastia v Južnej Kórei za posledné desaťročia, viedla k celonárodnému smútku i hľadaniu vinníkov.

Vtedajšia juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje, ktorá bola v korupčnom škandále v apríli 2018 odsúdená na 24 rokov väzenia, sa za nešťastie niekoľkokrát ospravedlnila.

Premiér Čong Hong-wong v súvislosti s kritikou riešenia nehody trajektu rezignoval a juhokórejskí poslanci v novembri 2014 schválili plán na rozpustenie pobrežnej stráže a odovzdanie ich povinností ďalším vládnym agentúram.

Prísne tresty

Majiteľa trajektu Sewol, miliardára Ju Pjon-una. v júni 2014 po niekoľkomesačnom pátraní našli mŕtveho. V novembri toho istého roku poslal juhokórejský súd kapitána trajektu I Čun-soka, ktorý opustil loď medzi prvými a ktorému hrozil trest smrti, na 36 rokov do väzenia a v apríli 2015 mu trest sprísnili na doživotie.

Vysoké tresty odňatia slobody dostalo aj ďalších 14 členov posádky.  Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že nešťastie s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobila séria rôznych faktorov. Ako preťaženie lode, zle upevnený náklad či chyby neskúsenej posádky.

Skupina 354 členov rodín 118 študentov v roku 2015 podala žalobu proti vláde a prevádzkovateľovi trajektu. Za nešťastie podľa súdu nesie zodpovednosť štát aj prevádzkovateľ.

Pátracím tímom sa podarilo nájsť telá 295 obetí. Medzi hlavné požiadavky rodín obetí patrilo vyzdvihnutie vraku trajektu, ktorý spočíval na ľavom boku v hĺbke 44 metrov pod hladinou. To sa podarilo v marci 2017.

Juhokórejský súd v júli 2018 rozhodol, že vláda i prevádzkovateľ trajektu Sewol musia odškodniť rodiny viac ako 300 obetí nešťastia. Za každého zosnulého pasažiera musí vláda a prevádzkovateľ trajektu zaplatiť 200 miliónov wonov (asi 136-tisíc eur).

Ďalších 40 miliónov wonov (asi 27,2-tisíca eur) potom dostane každý rodič a menšie sumy pripadnú iným rodinným príslušníkom.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet