Na hlavný obsah

Osemnástka na MS aj s Nemcom, Šatanom či Pobežalom

Slováci vlani siahali na bronz, napokon obsadili štvrtú priečku.

Osemnástka na MS aj s Nemcom, Šatanom či Pobežalom
Ilustračná snímka. Slovenskí hokejisti prehrali všetky štyri zápasy na domácom HGC. Foto: TASR

Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov odletí v sobotu (20. 4.) ráno do Fínska, dejiska MS tejto vekovej kategórie. Šampionát privítajú od 25. apríla do 5. mája mestá Espoo a Vantaa v blízkosti Helsínk.

Káder slovenského tímu krátko pred odletom opustili štyria hráči – obranca Maxim Petras a útočníci Richard Hazala, Alex Miroslav Zálešák a Leo Vratislav Krchňavý.

Krivka výkonnosti ide nahor

Realizačný tím bude mať vo Fínsku zatiaľ k dispozícii trojicu brankárov, ôsmich obrancov a štrnástich útočníkov. Krátko pred štartom turnaja sa k mužstvu pripojí bek Luka Radivojevič.Na šampionátovú súpisku však môžu tréneri zapísať iba 20 korčuliarov a trojicu brankárov.

„V prípravných zápasoch sme si chceli namodelovať situáciu, ktorá nás bude čakať na majstrovstvách sveta, a teda sme dvakrát odohrali dva duely v priebehu dvoch dní. Proti Poliakom sme nastúpili dvakrát o druhej popoludní bez rozkorčuľovania a rovnaký program nás čaká aj v úvodných dvoch súbojoch na šampionáte proti Američanom a Lotyšom. Súboje s Českom, veľmi kvalitným protivníkom, nám ukázali, že krivka našej výkonnosti ide nahor,“ pochvaľoval si v rozhovore pre portál hockeyslovakia.sk hlavný tréner reprezentácie do 18 rokov Martin Dendis.

Pobežal sa musí preorientovať na juniorský hokej

Mladí Slováci dosiahli zatiaľ v príprave dve víťazstvá nad Poliakmi (1:0 a 3:2), v dueloch s Čechmi prehrali 0:3 a 3:4 po predĺžení. Vo Velkom Meziříčí figuroval v zostave už aj Tomáš Pobežal, ktorý pomohol extraligovej Nitre k postupu do finále play off.

„Do reprezentácie som sa tešil už od začiatku týždňa. V prípravnom zápase proti Česku som sa cítil dobre. Myslel som si, že to bude trochu horšie z môjho pohľadu,“ priznal mladý útočník, ktorý sa teraz musí preorientovať z mužského do mládežníckeho hokeja.

„Samozrejme, je to niečo iné, ale tešil som sa na to a urobím všetko pre to, aby som podal čo najlepší výkon.“

Poliak v slovenských farbách

K definitívnej miestenke na majstrovstvá sveta hokejistov do 18 rokov je blízko poľský rodák Patryk Zubek, ktorý len začiatkom apríla získal slovenské občianstvo. „Prvé zápasy proti Poľsku boli ťažké, ale myslím si, že som to zvládol dobre a som rád, že môžem byť súčasťou tímu. Niektorých chalanov som už poznal a rýchlo ma prijali medzi seba,“ povedal talentovaný zadák.

Slovenskí reprezentanti odohrajú pred začiatkom majstrovstiev sveta ešte jeden prípravný zápas. V nedeľu (21. 4.) o 13.00 hod. SELČ si zmerajú sily s hokejistami Švajčiarska. V rovnakom čase odohrajú aj všetky zápasy v základnej A-skupine na MS.

Šampionátovú púť odštartujú vo štvrtok 25. apríla proti hokejistom USA, ďalej vyzvú Lotyšov (26. apríla), Fínov (28. apríla) a Nórov (30. apríla). Najlepšie štyri tímy z oboch základných skupín postúpia do štvrťfinále, družstvá na piatej pozícii čaká boj o záchranu.

Realizačný tím:


        Manažér: Branislav Varga
        Hlavný tréner: Martin Dendis
        Asistenti trénera: Michal Dostál, Andrej Kmeč
        Tréner brankárov: Adam Štepaonovský
        Kondičný tréner: Ján Munka
        Konzultant: Ivan Feneš
        Video analytik:  Pavol Rybár
        Lekár: Matej Handžák
        Maséri: Ľuboš Ondrejka, Štefan SýkorA
        Médiá manažér Tomáš Lengyel

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport