Na hlavný obsah

P. Pellegrini musí tancovať krehký tanec, myslí si politológ. Svojou rétorikou by mohol prísť o časť voličov

Politológ a analytik hovorili o výsledkoch predvolebných prieskumov.

P. Pellegrini musí tancovať krehký tanec, myslí si politológ. Svojou rétorikou by mohol prísť o časť voličov
Na snímke uprostred prezidentský kandidát, predseda NRSR a predseda strany HLAS-SD Peter Pellegrini. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Peter Pellegrini (Hlas-SD) musí tancovať krehký tanec, ktorý nie je závideniahodný, myslí si politológ Univerzity Komenského v Bratislave Erik Láštic. Analytik spoločnosti MEDIAN SK Michal Mislovič vidí potenciálnych voličov Korčoka v radoch konzervatívcov.

Odborníci v rozhovore pre reláciu RTVS Z prvej ruky hovorili o výsledkoch predvolebných prieskumov, voličských preferenciách a ich prelivoch zo strany neúspešných kandidátov.

Politológ Láštic nepredpokladal, že by prvé kolo prezidentských volieb mohlo dopadnúť takto. Petra Pellegriniho na začiatku vnímal ako silného kandidáta.

„Keby som tu sedel na začiatku decembra a spýtali by ste sa ma, kto má najväčšiu šancu vyhrať prezidentské voľby, a vedel by som, že Peter Pellegrini kandiduje, povedal by som, že nemá konkurenta,“ komentoval Láštic.

Dodal tiež, že súčasné preferencie voličov mohlo ovplyvniť napĺňanie koaličného programu a niektoré návrhy zákonov sa nestretli s podporou opozičnej časti, ale aj u voličov koalície.

Ktorých voličov chcú pritiahnuť?

Láštic potvrdil, že Peter Pellegrini sa svojou rétorikou snaží pritiahnuť voličov Štefana Harabina. Tvrdí, že sa pre týchto voličov ponúka ako lepšia alternatíva, než je Ivan Korčok.

„Pellegrini si podľa mňa musí dávať pozor a on si to tiež uvedomuje, že časť podporovateľov Hlasu sú ľudia, ktorí sú proeurópski a pro-NATO,“ povedal Láštic a dodal, že „krehký tanec“, ktorý Pellegrini musí tancovať, nie je závideniahodný.

U Korčoka tzv. voličské rezervy nie sú veľké, tvrdí Mislovič. No dodáva, že to, odkiaľ môže čerpať, je primárne konzervatívny volič.

„Aj prieskum ukázal, že častejšie sa neplánujú z pravicového spektra zúčastniť tí ľudia, ktorí volili napríklad v roku 2023 do parlamentných volieb strany ako je KDH, OĽANO alebo Sme Rodina,“ povedal Mislovič, ktorý v týchto voličoch vidí priestor, ktorý môže Korčok osloviť.

Pozrite si záznam relácie RTVS Z prvej ruky, v ktorej diskutovali Erik Láštic a Michal Mislovič:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko