Na hlavný obsah

Slovensko dostalo od OECD desiatky odporúčaní v oblasti environmentálnej politiky. Taraba to považuje za férové

Dodal, že sa so správou stotožňuje.

Slovensko dostalo od OECD desiatky odporúčaní v oblasti environmentálnej politiky. Taraba  to považuje za férové
Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba prijal zástupkyňu generálneho tajomníka OECD Fabriziu Lapecorellovú. Foto: TASR/Jakub Kotian

Slovensko dostalo od Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) 29 odporúčaní v oblasti environmentálnej politiky. Tie majú pomôcť Slovensku ďalej sa rozvíjať v tejto oblasti. Podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu je hodnotenie voči Slovensku kritické avšak férové.

„Pre Slovensko bude kriticky dôležité prekonať súčasné bariéry pri implementácii jeho stratégie biodiverzity, vrátane neprimeraného financovania a nízkej inštitucionálnej kapacity a koordinácie. Čo sa týka chránených oblastí, vieme, že viac ako 37 percent krajiny je vyhradených na ochranu. To je viac ako priemer EÚ a dokonca to presahuje aj medzinárodné ciele. Menej ako 20 percent oblastí národných parkov predstavuje oblasti s vysokou mierou ochrany,“ upozornila zástupkyňa generálneho tajomníka OECD Fabrizia Lapecorellová.

Dodala, že v dvoch tretinách národných parkov je potrebné nastaviť zóny a najviac chránené oblasti nemajú platné plány manažmentu. „Slovensko spustilo reformu chránených oblastí, ktorá posilní právny rámec pre zónovanie a vytvorí nezávislé správy národných parkov,“ pokračovala Lapecorellová.

Hodnotenie odporúča posilniť a zjednodušiť systém chránených oblastí a implementácie plánov manažmentu.

„Po 13 rokoch Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj pripravila analýzu environmentálnej politiky na Slovensku. Myslím si, že celá diskusia o enviroopatreniach, enviropolitike, o tom, čo pred nami stojí, sa musí opierať o veľmi jasné dáta, ktoré sme dnes získali, a ktoré nám boli zverejnené,“ reagoval minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS).

Všetkým, ktorí prijímajú nejaké rozhodnutia, odporučil, aby sa so správou oboznámili. „Je voči Slovensku podstatne kritická, pretože je férová. Kritická je preto, lebo pomenúva problémy tak, ako reálne sú,“ vyhlásil. Dodal, že sa so správou stotožňuje.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko