Na hlavný obsah

V mnohých školách zavládlo napätie. Niektorí zamestnanci dostanú príplatok, iní nie

Podľa odborárov je to diskriminačné.

V mnohých školách zavládlo napätie. Niektorí zamestnanci dostanú príplatok, iní nie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V mnohých školách zavládlo napätie v súvislosti s príplatkami. Časť zamestnancov totiž regionálne príspevky dostane, tá druhá za rovnakú prácu, však nie. Háčik je v tom, že sú financovaní z rôznych zdrojov. Podľa odborárov je to diskriminačné.

Asistentka učiteľa na bratislavskej škole dostane regionálny príplatok 145 eur k platu. No asistentka, ktorá je financovaná cez projekt z európskych zdrojov, už na túto sumu nárok nemá.

„Vnímam to ako nespravodlivosť, lebo mám pedagogické vzdelanie, mám 25 rokov praxe v pedagogike a tento regionálny príplatok nedostanem,“ priznala asistentka učiteľa Lenka Mikolášová Garajová

Ukrivdená sa cíti aj psychologička, ktorá je v rovnakej situácii. „Je to nespravodlivé, keďže všetci pracujeme na jednej škole,“ uviedla školská psychologička Stanislava Škraková.

Cez projekt je na tejto základnej škole zamestnaných päť ľudí. Celkovo v školách pracuje asi 6 700 pomáhajúcich profesií. Rozdielne ohodnotenia spôsobujú konflikty na pracovisku. „Toto porovnávanie vnáša negatívnu energiu na pracovisko,“ prezradil riaditeľ Základnej školy na Hlbokej ceste v Bratislave Michal Drgáň.

Príplatkom na školách sa v Správach RTVS venovala Emília Tóth Lengyelová:

„Považujeme to za diskrimináciu. Týka sa to iba zamestnancov, ktorí sú napojení na štátny rozpočet, ide o základné školy, stredné, súkromné cirkevné školy,“ vyhlásil predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva Pavel Ondek.

Nájsť psychológa nie je jednoduché

Nájsť psychológa či asistenta učiteľa v okolí hlavného mesta nie je pre riaditeľov vôbec jednoduché. Je ich málo a detí s problémami čoraz viac. Udržať si ich bude problém. „Školy nemajú dosť financií na to, aby mohli mať odborných zamestnancov,“ uviedla Škraková.

„Nakoniec nám to spôsobí ešte väčšiu galibu. Už teraz vieme, že je velikánska kríza duševného zdravia detí, pedagógov. Rovno na tých 150 sa môžu učitelia skladať, aby zaplatili plat psychológovi,“ povedal psychológ z Centra poradenstva a prevencie Viktor Križo.

Minister školstva hovorí, že sa problém vyrieši, keď týchto zamestnancov budú financovať cez štátny rozpočet. „V tomto roku mnohých z nich presúvame na financovanie na štátny rozpočet,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Regionálne príplatky sa netýkajú ani iných zamestnancov škôl. Napríklad základných umeleckých škôl, centier voľného času, školských klubov detí, no ani učiteliek v škôlkach.

„Ich začne financovať štát, tým pádom tento kompenzačný príspevok budú dostávať aj pedagógovia v MŠ,“ dodal Drucker.

Financovanie týchto zamestnancov nebudú mať na starosti obce a mestá, ale štát od začiatku budúceho roka.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko