Na hlavný obsah

Začalo sa vypočúvanie kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Opozícia hovorí o naťahovaní času

Nového sudcu volia po odchode Jany Laššákovej.

Začalo sa vypočúvanie kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Opozícia hovorí o naťahovaní času
Poslanci z Ústavnoprávneho výboru parlamentu vypočúvali prvých kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Foto: RTVS

Poslanci z Ústavnoprávneho výboru parlamentu celý deň vypočúvali prvých troch kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Niektorí opoziční poslanci kritizujú predsedu Národnej rady SR, že voľbu ústavného sudcu vyhlásil neskoro.

Na Ústavnom súde sa uvoľnilo jedno miesto potom, ako sa mandátu v septembri minulého roka vzdala Jana Laššáková. Voľby, z ktorých by nový sudca či sudkyňa vzišli, predošlé vedenie parlamentu nevypísalo. Peter Pellegrini tak urobil až v januári tohto roka. Takmer štyri mesiace po odchode Jany Laššákovej.

„Táto voľba sa dlhé mesiace odďaľuje, potom bolo vypočúvanie zrušené a znovu vytvorený nový termín,“ reagovala poslankyňa Národnej rady SR (NR SR) Lucia Plaváková (PS).

Opozícia hovorí o naťahovaní času tak, aby sudcu vymenoval už Peter Pellegrini po nastúpení do úradu prezidenta. „Kedy sa to dostane k prezidentovi, či to bude ešte prezidentka Čaputová alebo prezident Pellegrini, neviem povedať,“ uviedol podpredseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Tibor Gašpar.

Téme voľby ústavného sudcu sa v Správach RTVS venoval redaktor Oliver Remiaš:

Niektorí poslanci nepredpokladajú, že sa z piatich kandidátov podarí v parlamente zvoliť dvoch, potrebná je na to ústavná väčšina. „Pravdepodobne bude druhé kolo, kde už bude stačiť 76. Budú samozrejme ďalší nominanti, to je jasné,“ upovedomil poslanec NR SR Roman Michelko (SNS).

O koho ide, poslanec Roman Michelko nespresnil. Na menách kandidátov, ktorých budú poslanci voliť, zatiaľ dohoda nie je.

„Je to koalícia, ktorá má väčšinu v parlamente, čiže opozícia môže vyjadriť svoj osobný názor, koho tam chce mať, ale v konečnom dôsledku o tom rozhoduje vládna väčšina,“ podotkol poslanec NR SR František Mikloško (KDH).

Vyjadrila sa aj kancelária prezidentky

Opozičná poslankyňa Mária Kolíková (SaS) sa domnieva, že ak sa parlamentu nepodarí prezidentke dodať kandidátov na sudcu Ústavného súdu ani po polroku, môže vymenovať kandidáta, ktorý výberom prešiel v minulosti.

„Ak by národná rada bola nečinná a včas by nezvolila potrebný počet kandidátov, tak v tom prípade prezident pracuje s tým počtom, ktorý je navolený,“ dodala Kolíková.

„Je to hypotetická otázka. Tam by sa asi mali k tomu vyjadriť ústavní právnici. Hlavne kvôli tomu, že medzičasom došlo k zmene zloženia národnej rady,“ ozrejmil predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Miroslav Čellár.

„Kancelária prezidenta ani pani prezidentka nevníma ako právomoc vyberať z už uzatvorenej voľby a z kandidátov, ktorí boli v minulej voľbe odmietnutí,“ reagoval ústavný právnik Kancelárie prezidenta SR Tomáš Hubinák.

Vypočúvanie kandidátov pokračuje vo štvrtok (11. 4.). Poslanci sa stretnú ešte s dvoma uchádzačkami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko