Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Návštevníci prejavujú záujem o plavby na Domaši. Obľúbenú slovenskú destináciu čaká nový projekt

Na realizáciu prístavísk chcú využiť eurofondové, štátne, ale aj vlastné zdroje.

Návštevníci prejavujú záujem o plavby na Domaši. Obľúbenú slovenskú destináciu čaká nový projekt
Na snímke výletná loď Bohemia v prístave v oblasti Domaša. Foto: TASR/Veronika Mihaliková

Na Domaši pribudne 12 prístavísk. Ide o kľúčový projekt pre rozvoj cestovného ruchu za sedem miliónov eur. Návrat lode Bohémia na vody Domaše výrazne pomohol cestovnému ruchu. Vyhliadkové plavby vylepšujú turistickú sezónu už piaty rok.

„Je skoro permanentne vyťažená. Skoro všetky plavby sú vypredané,“ informoval starosta Kvakoviec Radovan Kapraľ.

Nalodenie turistov je možné zatiaľ len v rekreačnej oblasti Dobrá. „Pýtajú sa, ako sa môžu dostať na druhý breh a vidia, že tie možnosti sú obmedzené práve kvôli tomu, že prístaviská nie sú vystavané,“ uviedla predsedníčka Komisie pre cestovný ruch Kvakovce Martina Timková.

Na situáciu na Domaši sa pozrela v Správach RTVS z regiónov redaktorka Diana Murdzíková:

Vrátiť loď na Domašu trvalo päť rokov. Prístaviská, ktoré prepoja jednotlivé strediská, by mali byť skôr. Projekt má v rukách regionálna samospráva.

„Práve tých 12 prístavísk a 13 ako domovský prístav pre loď Bohémiu v rekreačnej oblasti Dobrá je pre nás prioritou. Čo bude potrebné, tak sa všetko doplní a všetko sa vysporiada tak, aby bol na 100 percent projekt podaný,“ povedal podpredseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a starosta Malej Domaše Jaroslav Makatúra.

„Je to všade vo svete štandardom, u nás je to pilotný projekt v rámci Slovenska,“ ozrejmil Kapraľ. Technické časti plávajúcich zariadení, a teda aj nástupných plôch, sú už súčasťou projektu. Teraz sa čaká na stanoviská k ich umiestneniu na vodnej ploche.

„Tie prístaviská sú plávajúce monolitické železobetónové plaváky. Ako budú nastavené na prevádzku, tak obsluha je tam naozaj len minimálna,“ podotkla Martina Timková.

„PSK to zobral pod svoje krídla, keď to tak môžem povedať. Počítame s tým, že do dvoch rokov to dotiahne,“ oboznámil Makatúra.

Odpočítavanie sa už symbolicky začalo, a to príjazdom vodníkov na Domašu. Na realizáciu prístavísk chce PSK využiť eurofondové, štátne, ale aj vlastné zdroje. Čaká iba na otvorenie výziev.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny