Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Problémového medveďa v Očovej eliminovali: Mladú medvedicu zastrelil Rudolf Huliak

Konal ako člen miestneho poľovníckeho združenia.

Problémového medveďa v Očovej eliminovali: Mladú medvedicu zastrelil Rudolf Huliak
Zastrelená medvedica v Očovej. Foto: RTVS

Jedného z problémových medveďov, ktorí sa pohybovali v blízkosti rodinných domov v obci Očová sa podarilo v piatok (10. 5.) v noci eliminovať. Mladú medvedicu ulovil Rudolf Huliak (SNS) ako člen miestneho poľovníckeho združenia.

„Táto medvedica sa tu túla po záhradách. Mala zase namierené do intravilánu, tak som ju odlovil,“ vysvetlil situáciu Huliak.

Dodal, že medvedicu mohol odstreliť na základe dohody, ktorú má miestne poľovnícke združenie spísanú a na základe mimoriadnej situácie, v ktorej Očová je.

„Z troch rozmiestnených strelcov, z ktorých boli dvaja zo zásahového tímu, som mal ja to šťastie a medvedicu som ulovil,“ skonštatoval Huliak.

Poškodzovala poľnohospodárske plodiny

Synantropná medvedica mala podľa ochranárov opakovane navštevovať intravilán obce Očová a poškodzovať poľnohospodárske plodiny.

„Svojím správaním a výskytom aj v záhradách rodinných domov opakovane ohrozovala miestnych obyvateľov, ako aj návštevníkov obce. Všetky použité metódy averznej terapie u predmetného jedinca boli neúčinné,“ skonštatovala manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková.

Problémovú medvedicu mal identifikovať zásahový tím v spolupráci s miestnym poľovníckym spolkom prostredníctvom protokolu identifikácie synantropného jedinca medveďa hnedého.

„Správanie medvedice bolo po monitorovaní vyhodnotené ako preukázateľné a reálne riziko ohrozenia zdravia a života ľudí žijúcich a pohybujúcich sa v predmetnej lokalite,“ dodala Bocková.

V katastrálnom území Očovej ide už o druhého eliminovaného medveďa v tomto roku. V pondelok (6. 5.) zásahový tím odstránil problémového jedinca, ktorý sa v ten deň v ranných hodinách pohyboval po obci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny