Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Slováci konzumujú málo mlieka. Jeho produkcia je na hranici toho, čo sa oplatí

Pripomíname si medzinárodný deň mlieka.

Slováci konzumujú málo mlieka. Jeho produkcia je na hranici toho, čo sa oplatí
Na ilustračnej snímke kravy. Foto: RTVS

Mlieka a mliečnych výrobkov jeme stále málo. Oproti odporúčaniam odborníkov zaostávame o 30 kilogramov na osobu a rok. Na druhej strane produkcia mlieka u nás bojuje s ťažkosťami. Aj na tieto problémy má poukázať utorkový (21. 5.) medzinárodný deň mlieka.

Ročne priemerný Slovák spotrebuje skonzumuje asi 190 kilogramov mlieka a mliečnych výrobkov. Hoci je to oproti odporúčaniam málo, spotreba postupne rastie.

„Prispeli sme k tomu aj my ako prvovýrobcovia – spracovatelia, pretože sme založili tzv. mliečny fond. Z týchto financií sa potom podporujú a financujú propagačné a informačné aktivity na zvýšenie spotreby mlieka a mliečnych výrobkov, ale teda z domácej výroby,“ uviedla riaditeľka Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Margita Štefániková.

„Mlieko odporúčame konzumovať vždy v každom veku, pokiaľ človek nemá vážne zdravotné problémy. Je významným zdrojom vápnika, predovšetkým ale samozrejme aj iných dôležitých látok,“ vysvetlila odborníčka na výživu zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity martina Habánová.

„Mlieko má svoje úskalia so stráviteľnosťou, ale pri stráviteľnosti syrov o to nejde, či už tvaroh alebo kyslomliečnych výrobkov, čiže táto spotreba celkom slušne stúpa,“ informoval prezident Slovenského mliekarenského zväzu Marián Šolty.

Medzinárodnému dňu mlieka sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

Pokles cien

Ani mlieko a mliečne produkty sa v uplynulých dvoch rokoch nevyhli cenovým turbulenciám. Aktuálne však viaceré produkty zažívajú pokles cien. Cítia to aj chovatelia na výkupnej cene mlieka, ktorého produkcia je na hranici toho, čo sa oplatí. V obchodoch medziročne najviac zlacnelo polotučné mlieko, syr a tvaroh.

„Či to bude ešte klesať, to je ťažko predvídať. My nevieme, ako určité krízy, ktoré sú vo svete, ovplyvnia ceny energií, je tu teraz silný tlak na zvýšenie minimálnej mzdy, zvýšenie príplatkov za prácu v noci,“ povedal Šolty.

„Už 16 mesiacov v rade nám klesajú nákupné ceny. Nákupná cena klesá výrazne rýchlejším tempom, ako klesajú výrobné náklady, nám to teda kazí hospodárske výsledky,“ ozrejmila Štefániková. Vlani u nás aj pre straty ukončilo chov deväť podnikov, tento rok zatiaľ žiadny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko