Na hlavný obsah

Namiesto idyly nočná mora: Pán Miroslav s manželkou už roky musia znášať hluk a smrad od susedov

Úrady ich obišli, keď prevádzku povoľovali.

Namiesto idyly nočná mora: Pán Miroslav s manželkou už roky musia znášať hluk a smrad od susedov
Pán Miroslav Praščák tvrdí, že mu gastro prevádzka v susedstve znepríjemňuje život. Foto: RTVS

Bola to pokojná trebišovská ulička. No jedného dňa sa jeden z rodinných domov zmenil na gastro prevádzku a bolo po idylke. Zvýšená premávka, neporiadok a zápach prepáleného oleja, ktorý cítiť aj o niekoľko domov ďalej. Obyvatelia sú nahnevaní a hneď dvojnásobne. Najprv ich úrady obišli, keď prevádzku povoľovali a teraz ich nechávajú napospas osudu.

Pán Miroslav Praščák býva v slepej ulici zastavanej domami viac ako 40 rokov. Kedysi si bývanie v okrajovej časti Trebišova s manželkou doslova užívali.

„Nasťahovali sme sa sem z bytovky v júli 1982. Krásny život, tichá ulička, preto sme si ten pozemok kúpili a zveľaďovali,“ opisuje pán Miroslav.

Situácia sa však zmenila v roku 2012 keď v susednom dome vznikla gastro prevádzka na prípravu a rozvoz pizze. Manželom to prekážalo od začiatku, majiteľka ich však ubezpečila, že je to len dočasná záležitosť.

„Keď sme videli, čo to znamená, aký tu je nával áut, ako si objednávajú, ako rozvážajú, ako tu prichádzajú z osady, tak to sme videli, že to je zlé. S manželkou sme jej to povedali. Hovorila nám, že je to len dočasne, že si hľadá prevádzku niekde v centre mesta,“ tvrdí pán Miroslav.

Ruch a veľa áut

Prevádzka sa však nepresťahovala a napriek sťažnostiam, majiteľka okrem pizzerie – donáškovej služby, získala v roku 2017 povolenie aj na ďalšiu prevádzku.

„Mesto vedelo o tom probléme a dalo jej rozšírenie prevádzky na výrobu a rozvoz jedál,“ sťažuje sa pán Miroslav.

„Prišla žiadosť o zmenu využitia časti stavby rodinného domu a bolo vydané súhlasné stanovisko RÚVZ, tak stavebný úrad postupoval v zmysle zákona a súhlasil so zmenou využitia časti rodinného domu,“ skonštatoval zástupca primátora mesta Trebišov Peter Duč.

V rodinnom dome teda od roku 2018 fungujú dve zariadenia, Corso denné menu – donášková služba a Corso pizza – donášková služba. Hoci v čase našej návštevy ruch na ulici nebol, miestni tvrdia, že to tak nie je vždy.

„Majú, ja neviem, šesť áut plus autá zamestnancov. Niekedy parkujú na našich miestach, nedá sa tu prejsť autom,“ hovorí ďalší zo susedov Juraj Molnár.

„Sedia a pozerajú sa, že ako my, vodiči, reagujeme na to, že sa nevieme dostať pomedzi autá,“ dodáva suseda Anna Molnárová.

Podobný problém majú aj inde

„Je to problém celého mesta. Tu sa to týka tejto prevádzky, v iných častiach mesta máme podobné problémy súvisiace s inými prevádzkami. Mestská polícia postupuje len v rámci svojich legislatívnych možností,“ uviedol Duč.

„Na ulici je strašná špina,“ tvrdí pani Anna.

„Lokalita Záhradnej ulice je bezprostredne susediaca s komunitou menej prispôsobivých občanov. V tejto lokalite je trochu zvýšený neporiadok, ale nepripisoval by som to iba tejto prevádzke,“ vyhlásil Duč.

Keďže situácia sa podľa miestnych stále zhoršovala, obyvatelia sa spojili a na mesto sa obrátili s petíciou. Žiadali, aby kompetentní vyriešili zvýšenú hlučnosť, nepríjemný zápach z prepáleného oleja a dodržiavanie nočného pokoja.

„Mesto Trebišov má kompetenciu prešetriť len to, čo súvisí s verejným poriadkom a s prevádzkovou dobou. Nezistili sme žiadne porušenie, preto sme túto petíciu vyhodnotili ako neopodstatnenú,“ vysvetlil Duč.

Podľa advokátky to nie je v poriadku

„RÚVZ so sídlom v Trebišove na základe výsledkov kontrol nariadil prevádzkovateľovi predmetného zariadenia odstránenie zistených nedostatkov, medzi ktoré patrí aj zabezpečenie prevádzkyschopného stavu všetkých vetracích systémov, vzduchotechniky vrátane klimatizácie. Zároveň prevádzkovateľovi uložil sankčný postih za zistené nedostatky. Následnými kontrolami sme zistili, že pokynom nariadené opatrenia zrealizovali,“ uvádza v písomnom stanovisku regionálna hygienička RÚVZ Trebišov Terézia Konevičová.

Priestor na vyjadrenie sme poskytli aj majiteľke prevádzky. Najprv súhlasila a v telefonáte nás ubezpečila, že všetky povolenia má v poriadku. Napokon si to však s reakciou pred kamerou rozmyslela.

„Nebudem sa k tomu vyjadrovať. Prečo by som ja mala zasa riešiť môjho suseda? Mám všetko v poriadku,“ reagovala konateľka CORSO REAL, s.r.o. Anna Zajacová.

Podľa nezávislej advokátky však všetko v poriadku nie je. Mesto totiž povolilo zmenu užívania rodinného domu a pána Miroslava pritom obišlo.

„Rozhodnutie sa doručovalo iba konkrétnym účastníkom konania. Pokiaľ mám správne informácie, tak takéto stanoviská susedov neboli potrebné a teda ani nie sú,“ tvrdí Duč.

„Vlastníci susedných nehnuteľností mali byť účastníkmi takéhoto konania. Účastníkom každého správneho konania je každý, kto môže byť takýmto rozhodnutím ovplyvnený na svojich právach a právom chránených záujmoch,“ upozorňuje nezávislá advokátka Martina Kožárová Jenčová.

K náprave nedošlo

Napriek uloženým opatreniam zo strany RÚVZ však podľa miestnych k náprave nedošlo. Zápach oleja sme pri nakrúcaní cítili aj my. Naša legislatíva však nestanovuje požiadavky na koncentrácie pachových látok v ovzduší. Problémy nezaznamenali ani kompetentní.

„Okná sú otvorené, na dvore je smrad. Čo môžem iné urobiť, ako to mám zastaviť? Čo položí na pekáč, hneď to mám na dvore. Buď vpredu pri bráne alebo vzadu na záhrade,“ hovorí pán Miroslav.

„Veľa sa pohybujem po vonku, takže to cítim. Som astmatička, cítim smrad prepáleného oleja,“ dodáva pani Anna.

„Odborní zamestnanci tunajšieho úradu počas výkonu kontrol ani subjektívne nezaznamenali obťažujúci hluk ani zápach pochádzajúci z predmetných prevádzok, konkrétne zápach z pripravovaných jedál a prepáleného oleja,“ píše v stanovisku Konevičová.

Okrem zápachu sa pán Miroslav sťažoval aj na zvýšený hluk pochádzajúci z prevádzky. Nepáčil sa mu spôsob, akým mali pracovníci RÚVZ realizovať kontrolu. V daný deň totiž podľa slov manželov Praščákových prevádzka o tretej popoludní stíchla.

„Prišli merať hluk na prevádzku a ja som im povedal, že čo chcete merať? Však prevádzka je vypnutá. Tak chcete, aby ste mali papier, že všetko je v poriadku?“ Opísal pán Miroslav.

Sťažovateľ odmietol meranie hluku

„Súčasťou merania je aj meranie hluku pozadia, pri ktorom sú všetky technologické zariadenia prevádzky vypnuté,“ vysvetlila Konevičová.

„Bol som rozčúlený, lebo som videl, že robia nejaký zásah do merania, ktorý je neprirodzený,“ tvrdí pán Miroslav.

„Objektivizáciu hluku v dohodnutom termíne nebolo možné realizovať z dôvodu neposkytnutia súčinnosti podávateľom podnetu. Odmietol realizáciu merania hluku podľa štandardných podmienok daných príslušnou legislatívou,“ tvrdí Konevičová.

Zúfalý pán Miroslav sa obrátil aj na súd. To, že meranie hluku odmietol, mu však nepomohlo.

„Žalobca sa žalobou domáhal uloženia povinnosti žalovanému, teda spoločnosti Corso Gastro, s.r.o., zdržať sa rušenia hlukom, plynmi, parami a pachmi, spôsobovanými jeho gastro prevádzkou nachádzajúcou sa na Záhradnej ulici v Trebišove,“ informovala hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Anna Pančurová.

„Proti mne bolo, že som nedovolil merať hluk a to bolo rozhodujúce. Zastavili sme to a ďalej sme nepokračovali,“ ozrejmil pán Miroslav.

„Žalobca nešpecifikoval dôvody späťvzatia žaloby. Súd konanie zastavil uznesením zo dňa 3.7.2023,“ uviedla Pančurová.

„To, že súd rozhodol, že zastavuje konanie pre späťvzatie žaloby v žiadnom prípade neznamená, že pán Praščák prehral súd,“ vysvetlila advokátka Kožárová Jenčová.

Ohrozené psychické aj fyzické zdravie

Môže sa teda na súd obrátiť znova a požiadať o vydanie neodkladného opatrenia, ktorým súd spoločnosť zaviaže zdržať sa konania, ktoré spôsobuje nadmerný hluk alebo zápach. Tieto skutočnosti však bude musieť najprv dokázať.

„Ak sa tvrdí, že došlo k prekročeniu povolených hraníc hluku, tak je potrebné meranie hluku. Pokiaľ tvrdia, že sú obťažovaní nadmerným zápachom, tak ten sa zmerať nedá, ale vieme to preukázať napríklad čestným vyhlásením susedov v okolí,“ hovorí Kožárová Jenčová.

Pomôcť by mohlo aj rozhodnutie Najvyššieho súdu z roku 2013, ktorý sa už podobným problémom zaoberal. V podstate potvrdil to, nad čím sa pán Miroslav zamýšľa od začiatku – čo robí v obytnej zóne takáto prevádzka?

„Najvyšší súd konštatoval, že takáto zmena účelu užívania stavby z rodinného domu na reštauračné zariadenie je spôsobilá ohroziť zdravie nielen fyzické ale aj psychické,“ priblížila Kožárová Jenčová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko