Na hlavný obsah

Francúzi voliaci v Bratislave jasne podporili Macrona, Le Penová až piata

Druhý bol Mélenchon.

Francúzi voliaci v Bratislave jasne podporili Macrona, Le Penová až piata
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR

Francúzi, ktorí v nedeľňajšom (10.4.) prvom kole prezidentských volieb hlasovali v priestoroch Francúzskeho inštitútu v Bratislave, preferovali centristického kandidáta Emmanuela Macrona.

Z 322 voličov, ktorí odovzdali platný hlasovací lístok, dalo súčasnej hlave štátu dôveru 39,4 %. Marine Le Penová, ktorá sa s Macronom stretne v druhom kole, bola medzi voličmi v Bratislave až na piatom mieste. Vyplýva to z informácií Veľvyslanectva Francúzskej republiky v Bratislave.

Líderke krajnej pravice dalo hlas 7,8 % voličov. Viac hlasov získali ľavičiar Jean-Luc Mélenchon (15,5 %), ďalší krajne pravicový kandidát Éric Zemmour (14,6 %) i kandidát Strany zelených Yannick Jadot (8,4 %).

Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v nedeľu 24. apríla. V Bratislave budú môcť francúzski občania hlasovať opäť v priestoroch spomenutého inštitútu – od 8.00 h do 19.00 h.

Macron a Le Penová si v druhom kole zopakujú súboj z predchádzajúcich volieb hlavy štátu v roku 2017. Je to vôbec len druhý prípad, keď sa zopakuje súboj tých istých kandidátov v druhom kole.

Predtým sa odohral v prípade dvojice Valéry Giscard d’Estaing a François Mitterrand. Kým v roku 1974 bol úspešný republikán Giscard d’Estaing, v roku 1981 zvíťazil ľavičiar Mitterrand.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko