Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Fínski hokejisti sa víťazstvom nad Dánskom priblížili postupu do štvrťfinále. Rozhodli až v tretej tretine

Fíni sa posunuli v "áčku" na postupovú štvrtú priečku pred Rakúsko.

Fínski hokejisti sa víťazstvom nad Dánskom priblížili postupu do štvrťfinále. Rozhodli až v tretej tretine
Fínski hokejisti oslavujú gól v zápase proti Poľsku. Foto: SITA/AP

Hokejisti Fínska zvíťazili v pondelňajšom (20. 5.) zápase A-skupiny MS v Prahe nad Dánskom 3:1. „Suomi“ rozhodli dvoma presnými zásahmi v treťom dejstve, keď sa v priebehu 97 sekúnd presadili Hannes Björninen a Rasmus Rissanen.

Fíni sa zároveň priblížili k postupu do štvrťfinále, pričom na jeho spečatenie im stačí v utorok získať bod proti Švajčiarsku (20.20 h). Mužstvu Jukku Jalonena môže pomôcť aj zakopnutie Rakúšanov proti Veľkej Británii (12.20 h).

Fíni sa posunuli v „áčku“ na postupovú štvrtú priečku pred Rakúsko. Pred záverečným stretnutím v skupine stačí severanom uhrať bod proti „Helvétom“. Ak chcú Rakúšania senzačne postúpiť, musia naplno bodovať s Veľkou Britániou a spoliehať sa, že Fíni prehrajú v riadnom hracom čase so Švajčiarskom.

V takom prípade by malo Rakúsko aj Fínsko zhodný počet 10 bodov. No lepší vzájomný zápas by poslal medzi osem najlepších prekvapujúco Rakúšanov. Súboj o prvé miesto v A-skupine zvedú takisto v utorok v O2 aréne domáci Česi s Kanadou (16.20). Dáni obsadili v „áčku“ 7. miesto so ziskom šiestich bodov, pričom od šiestej pozície ich delil horší vzájomný duel s Nórmi.

Na otvárací gól sme si museli počkať

Už po 65 sekundách hry sa ocitol v tutovke dánsky útočník Storm, ktorý vystihol nepresnú rozohrávku Fínov. Skúsený krídelník naznačil streľbu, no snažil sa o bekhendový blafák, ktorý však prečítal Larmi a podržal favorita stretnutia.

„Suomi“ následne mali ideálnu príležitosť ujať sa vedenia, keď dostali k dispozícii na 44 sekúnd presilovú hru o dvoch hráčov, ale v početnej výhode sa trápili. Dáni sa v polovici zápasu radovali z gólu, keď sa po tlaku v útočnom pásme presadil prudkou strelou Wejse. Rozhodca, ktorý stál v blízkosti fínskej bránky však ihneď rozpažil, pretože cloniaci Russell sa dostal do kontaktu s Larmim.

Otvárací presný zásah duelu mal na hokejke v 36. minúte Granlund, no po priťuknutí z blízka prestrelil bránku Seldrupa. Rozpaženie arbitra prišlo aj na opačnej strane, keď Granlund pri blafáku obmedzil v pohybe Seldrupa a Pakarinenova dorážka nepriniesla regulárny gól. Fínom vyšiel vstup do tretieho dejstva, keď v 44. minúte otvoril skóre Björninen a o 97 sekúnd neskôr využil momentum Rissanen.

Záver ešte zdramatizoval v predposlednej minúte gól Trueho, no Jormakka pridal poistku do prázdnej bránky v následnej powerplay. Fíni tak odvrátili možnosť, že pred záverečným stretnutím skupiny by nemali postup vo svojich rukách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport