Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu požiadal o zatykač pre Benjamina Netanjahua

Okrem neho sa žiadosť týka aj iných predstaviteľov Izraela a Hamasu.

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu požiadal o zatykač pre Benjamina Netanjahua
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karim Khan v pondelok (20. 5.) oznámil, že súd požiadal o vydanie zatykačov na lídrov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas a predstaviteľov Izraela. A to vrátane premiéra Benjamina Netanjahua, v súvislosti s ich činnosťou za sedem mesiacov trvajúcej vojny.

Podľa Khana nesú Netanjahu, izraelský minister obrany Joav Galant, šéf vojenského krídla Hamásu Muhammad Díf, líder Hamásu v Pásme Gazy Jahjá Sinvár a šéf politického krídla Hamásu Ismáíl Haníja zodpovednosť za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti spáchané v Izraeli a v Pásme Gazy.

Hlavný prokurátor musí o vydanie zatykača požiadať trojčlenný súdny senát pre prípravné konanie, ktoré trvá v priemere dva mesiace, kým posúdi dôkazy a rozhodne, či môže konanie pokračovať, píše agentúra AP.

Khan vo vyhlásení k izraelským činom uviedol, že „dôsledky používania hladu ako metódy vedenia vojny spolu s ďalšími útokmi a kolektívnymi trestami proti civilnému obyvateľstvu Pásma Gazy sú akútne, viditeľné a všeobecne známe. Patria medzi ne podvýživa, dehydratácia, hlboké utrpenie a rastúci počet úmrtí medzi palestínskym obyvateľstvom vrátane dojčiat, ďalších detí a žien.“

Hovoril o neslýchaných zločinoch

O útokoch Hamasu na juhu Izraela 7. októbra minulého roka Khan poznamenal, že na vlastné oči videl „ničivé zábery týchto útokov a hlboký dosah neslýchaných zločinov uvedených v dnes podaných žiadostiach“.

Okrem toho spomenul tiež svoje rozhovory s preživšími útokov. Tí podľa neho pociťujú „nevýslovnú bolesť“ spôsobenú vypočítavou krutosťou a mimoriadnou bezcitnosťou útočníkov.

Proti Khanovmu stanovisku okamžite vystúpili zástupcovia Hamasu aj Izraela. Podľa vysokého predstaviteľa Hamasu Samího abú Zuhrího, ktorého cituje agentúra Reuters, postoj ICC „stavia na roveň obeť a kata“ a „povzbudzuje okupáciu k tomu, aby pokračovala vo vojne, ktorej cieľom je vyhladenie“. Termínom „okupácia“ pritom Hamas označuje Izrael.

Podľa jedného z lídrov izraelskej opozície Jaira Lapida je naopak možnosť vydania zatykačov na Netanjahua a Galanta „katastrofou“. Člen izraelského vojnového kabinetu Benny Ganc bezprostredne označil Khanovo rozhodnutie požiadať o vydanie zatykačov na izraelského premiéra a ministra obrany za „zločin historických rozmerov“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet