Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Je pravdepodobné, že za nedávnym požiarom vo Varšave sú ruské tajné služby, myslí si D. Tusk

Aktivita ruských tajných služieb je podľa neho vysoká.

Je pravdepodobné, že za nedávnym požiarom vo Varšave sú ruské tajné služby, myslí si D. Tusk
Poľský premiér Donald Tusk. Foto: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi, File

Podľa poľského premiéra Donalda Tuska je veľmi pravdepodobné, že s nedávnym veľkým požiarom obchodného centra vo Varšave mali niečo spoločné ruské tajné služby.

Šéf poľskej vlády v utorok (21. 5.) tiež povedal, že Poľsko vďaka spolupráci so spojencami získalo informácie o tom, že v Rusku sa na viacerých miestach sústredili tisíce migrantov, ktorých sa potom ruský režim bude snažiť využiť na nátlak na poľskú hranicu.

Je „dosť pravdepodobné, že ruské tajné služby mali niečo spoločné s požiarom“ v rozsiahlom obchodnom centre na severe Varšavy, uviedol Tusk. Išlo o jeden z najväčších objektov svojho druhu v poľskom hlavnom meste. Pri požiari z predminulej nedele prakticky celý vyhorel.

Boli v ňom stovky obchodov, ktoré často vlastnili podnikatelia pôvodom z Vietnamu. Denne do neho zavítalo až 10-tisíc ľudí, píše poľská agentúra PAP.

Tusk už v pondelok v televízii TVN24 informoval o nedávnom zadržaní deviatich osôb podozrivých zo zapojenia do sabotáže, najmä vypaľovania, Títo ľudia mali konať na pokyn ruských tajných služieb. „Dnes v noci zadržali ďalších troch ľudí,“ povedal.

Vysoká aktivita ruských tajných služieb

„Aktivita ruských tajných služieb tiež v spolupráci s tými bieloruskými je vysoká. Nemožno si o tom robiť ilúzie,“ upozornil šéf poľskej proeurópskej vlády.

Nedávno informoval, že bezpečnostné zložky v posledných mesiacoch prekazili snahy o prípravu sabotážnych akcií a založenie požiarov. Varoval tiež, že sa Rusko snaží zasahovať do blížiacich sa volieb do Európskeho parlamentu.

Moskvu Tusk obviňuje tiež z toho, že sa podobne ako Bielorusko snaží využívať migrantov v hybridnej vojne proti Západu. V utorok povedal, že migračný tlak, ktorému čelí poľská východná hranica, „nie je spontánny“.

Investuje do bezpečnosti hranice

Deväťdesiat percent ľudí, ktorí sa ilegálne pokúšajú prejsť hranicu do Poľska, má ruské víza, uviedol Tusk. „Ruský štát, a nemám ohľadom toho pochybnosti, v súčasnosti stojí za organizáciou náboru, prepravy a pašovania ľudí,“ vyhlásil tiež poľský premiér.

Rusko sa podľa neho snaží k poľským hraniciam dostávať ľudí z Jemenu, Etiópie, Eritrey alebo Somálska s pomocou nemenovaného arabského štátu.

Poľsko podľa Tuska vie o viacerých miestach v Rusku, kde sa zhromažďujú veľké skupiny migrantov. „Hovoríme tu o tisíckach ľudí,“ poznamenal. Preto podľa neho treba dobre zabezpečiť najmä hranicu s Bieloruskom, ale aj s ruskou Kaliningradskou oblasťou.

V sobotu Tusk oznámil, že Poľsko do zvýšenia bezpečnosti svojej hranice s Ruskom a Bieloruskom investuje desať miliárd zlotých (2,3 miliardy eur). Plánuje postaviť opevnenie s cieľom prípadného agresora odstrašiť a brániť sa proti nemu.

Agentúra Reuters píše, že ruské veľvyslanectvo vo Varšave na žiadosť o komentár k informáciám od Tuska odpovedalo, že nie je jeho úlohou sa vyjadrovať k „rôznym špekuláciám v podobe ‚konšpiračných teórií'“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet