Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Parlament odsúdil atentát na premiéra R. Fica a vyzval na zastavenie nenávisti

Uznesenie predstavili zástupcovia Smeru-SD.

Parlament odsúdil atentát na premiéra R. Fica a vyzval na zastavenie nenávisti
Poslanci v NR SR. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Národná rada (NR) SR odsúdila útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v Handlovej. Vyzýva na nešírenie nenávisti. Ľudia podľa poslancov nesmú byť terčom nenávisti pre svoje politické názory. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v utorok (21. 5.) jednomyseľne schválil parlament. Predložila ho skupina koaličných poslancov.

„NR SR so zdesením a hlbokým znepokojením prijala správu o atentáte na predsedu vlády SR Roberta Fica, ktorý bol zjavne spáchaný z politických motívov a zaslúži si to najostrejšie odsúdenie. Principiálne odmieta násilie, osobitne násilie, ktoré atentátnik zjavne spáchal iba preto, že má iný politický postoj, aký prezentuje vláda SR,“ uvádza sa v uznesení.

Parlament uznesením zároveň vyzval všetky politické subjekty, mimovládny sektor, médiá, ústavných činiteľov a verejne činné osoby na rešpektovanie volebných výsledkov a nešírenie nenávisti voči legitímnej demokratickej vláde. Apeloval na nich, aby zmierňovali napätie v spoločnosti a prestali s nenávistnou rétorikou.

Poslanci zároveň uznesením skonštatovali, že úloha kritických novinárov je v zdravej spoločnosti nezastupiteľnou. Ich práca sa však musí zakladať na faktoch, nie na šírení nenávisti.

„Ľudia nesmú byť terčom nenávisti pre svoj politický názor. Pretože pluralita, diverzita a rešpekt k inému názoru sú základom každej slobodnej a demokratickej spoločnosti,“ píše sa v materiáli.

Potrebný a dôležitý krok k upokojeniu

Prezidentka Zuzana Čaputová oceňuje prijatie uznesenia, ktorým NR SR odsúdila atentát na premiéra. Poslankyne a poslanci podľa nej prijatím tohto uznesenia urobili potrebný a dôležitý krok k upokojeniu spoločenskej atmosféry.

„Oceňujem, že prijatie uznesenia podporili všetci prítomní poslanci. Je dôležité, aby v takýchto krokoch naďalej pokračovali aj ďalší aktéri verejného a spoločenského života a spoločne tak prispeli k zníženiu napätia v spoločnosti,“ uviedla Čaputová vo svojom stanovisku.

Ako ďalej dodala, uplynulé dni boli pre Slovensko mimoriadne náročné. O to viac si váži, že lídrom parlamentných strán sa v tejto zložitej situácii podarilo prekonať rozdiely a nájsť spoločnú cestu.

Danko sa ospravedlnil za emócie

Jednohlasné prijatie uznesenia ocenil aj predseda koaličnej SNS Andrej Danko. Zároveň informoval, že na poslaneckom grémiu sa aj v mene svojej strany ospravedlnil za emócie, ktoré nimi lomcovali tesne po útoku na Fica.

SNS má podľa jeho slov prísť s návrhmi v oblasti médií a lepšieho prehľadu v diskusných fórach a online platformách.

Danko na tlačovej konferencii avizoval začatie legislatívneho procesu, ktorý sa má týkať aj registrácie užívateľov na diskusných fórach. Treba mať podľa neho prehľad o prispievateľoch v diskusiách, ktorí napríklad schvaľujú trestné činy.

Hovorí aj o zriadení tzv. národného mediálneho úradu, ktorý by mohol mať dohľad nad médiami a bude komunikovať s nadnárodnými online platformami. Avizuje tiež úpravu vo vzťahu k médiám.

Uznesenie dáva Slovensku nádej

Koaličná strana Hlas-SD ocenila prijatie uznesenia o odsúdení útoku na premiéra parlamentom. Verí, že je to začiatkom novej politickej kultúry. Uviedol to podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený vedením parlamentu.

„Hlas za dôležitý považuje nielen obsah uznesenia, ale aj skutočnosť, že získalo jednoznačnú podporu poslancov naprieč politickým spektrom. To, že sa strany dokázali zhodnúť na spoločnom postoji k atentátu na demokraciu, dáva Slovensku nádej do budúcnosti, že by sa politický súboj mohol vrátiť späť do rámca základnej politickej kultúry,“ skonštatoval.

Hlas vyzdvihol, že uznesenia sa týka politických strán aj zástupcov mimovládneho sektora a médií. „Zmiernenie napätia na Slovensku musí byť cieľom a zodpovednosťou všetkých zložiek spoločenského života,“ poznamenal Žiga.

Ocenil tiež pokojnú a diskusiu v NR SR. „Je to dobrý príklad pre verejnosť, že sa v dôležitých momentoch vedia všetky politické tábory dohodnúť,“ doplnil. Vyzdvihol aj konštruktívnosť na utorkovom poslaneckom grémiu. Poukázal na to, že opozícia mala k uzneseniu pripomienky a koalícia ich akceptovala.

Zopakoval, že v súčasnej situácii by nebolo riešením nepokračovať v rokovaní parlamentu. Žiga si myslí, že aktuálne rokovanie NR SR by sa mohlo ukončiť najneskôr vo štvrtok doobeda. Poslanci by sa mali do lavíc potom vrátiť až na ďalšiu riadnu schôdzu, ktorá sa má začať 11. júna.

Podpredseda parlamentu považuje zámer stretnutia lídrov parlamentných strán v prezidentskom paláci za dobre mienený. V čase kreovania nápadu však podľa jeho slov nebola taká situácia, pri ktorej by si všetci politici dokázali sadnúť za jeden stôl.

„Rozumiem argumentácii predstaviteľov strany Smer-SD, že oni by chceli, aby sa na okrúhlom stole zúčastnil Robert Fico,“ podotkol. Myslí si, že stretnutie lídrov by sa tak mohlo uskutočniť až v čase, keď na ňom bude môcť byť prítomný aj premiér.

Začiatok novej politickej kultúry?

Predseda opozičného KDH Milan Majerský uviedol, že uznesenie schválili všeobecným kompromisom. Jeho hnutie žiadalo, aby text obsahoval aj potrebu ochrany všetkých ústavných činiteľov a verejne činných osôb. Zároveň zdôraznil, že aj každý jeden obyvateľ sa musí cítiť v krajine bezpečne.

KDH prijme akúkoľvek ponuku na signál zmierenia či symbol spojenectva v reakcii na útok. „Budeme podporovať všetky kroky, ktoré budú sledovať k porozumeniu v tejto spoločnosti,“ povedal šéf hnutia novinárom.

Majerský súhlasí s tým, aby schôdza pokračovala. Informoval tiež o dohode, že za poslanecký klub má v rozprave k jednotlivým bodom schôdze vystupovať len jeden rečník a poslanci sa nebudú hlásiť s faktickými poznámkami. Týka sa to aj rokovania o zmenách v RTVS.

„Je to ale o gentlemanskej dohode. Predpokladám, že ju budú rešpektovať aj ostatné politické subjekty,“ uviedol.

Konštruktívna atmosféra na grémiu

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) ocenilo jednomyseľné prijatie uznesenia o odsúdení útoku na premiéra v parlamente. Považuje to za prvý malý krok k nastoleniu lepšej politickej kultúry. Uviedol to podpredseda parlamentu a líder hnutia Michal Šimečka.

„Verím, že jednomyseľné prijatie uznesenia pomôže tomu, aby aktuálna schôdza NR SR, ale aj všetky ďalšie, prebehla v civilnej, korektnej a vecnej atmosfére,“ poznamenal na utorkovej tlačovej konferencii.

Šimečka si zároveň myslí, že to nič nemení na tom, že demokracia potrebuje aj silnú opozíciu, slobodné, nezávislé a kritické médiá a silnú občiansku spoločnosť. „PS bude naďalej robiť aktívnu dôraznú, ale zároveň aj slušnú a vecnú opozičnú politiku,“ dodal.

Hnutie podľa Šimečku navrhovalo na utorkovom poslaneckom grémiu viaceré úpravy v texte uznesenia. „Vnímam výsledný text ako akýsi minimálny možný prienik v pohľadoch všetkých politických strán všetkých aktérov,“ doplnil.

Atmosféru na poslaneckom grémiu označil za konštruktívnu. Mrzí ho, že sa neuskutočnilo utorkové stretnutie lídrov parlamentných strán v prezidentskom paláci.

Slová vzájomného ospravedlnenia

Predseda SaS Branislav Gröhling ocenil, že sa v NR SR zrodila dohoda medzi koalíciou a opozíciou. Vyzdvihol aj ochotu koalície dohodnúť sa na pozmeňujúcom návrhu. Diskusia na poslaneckom grémiu v utorok ráno bola podľa jeho slov pokojná, zaznieť mali aj slová vzájomného ospravedlnenia. Verí, že je to krok k novej politickej kultúre.

„Celá diskusia v rámci grémia bola pokojná a konštruktívna,“ opísal Gröhling. Verí, že odteraz bude parlament slušne fungovať bez zbytočných hádok. Ocenil, že koalícia a opozícia sa dokázali zjednotiť a dohodnúť na prijatí uznesenia NR SR aj po neúspešnom pokuse prezidentky Zuzany Čaputovej a jej nástupcu Petra Pellegriniho zvolať okrúhly stôl za účasti parlamentných strán.

Pozitívne vníma líder SaS aj návrat poslancov do NR SR. „Parlament ako zákonodarný orgán musí fungovať,“ uviedol s tým, že diskutovať o návrhoch v pléne sa dá aj vecne a konštruktívne a zároveň aj kriticky. „Táto doba nás naučila, že niektoré slová asi budeme o trošku viac zvažovať,“ dodal.

Reparát po neúspešnom zvolaní okrúhleho stola

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič praje politikom, aby zadosťučinili uzneseniu parlamentu k atentátu na Roberta Fica a ukázali, že chcú byť slušní. Ocenil jeho prijatie všetkými poslancami, hovorí o reparáte po neúspechu so zvolaním okrúhleho stola všetkých parlamentných strán.

„Bol by som veľmi rád, aby si všetci zúčastnení politici vstúpili do svedomia a aby NR SR odteraz bola tým, čím by mala byť, piedestálom, výkladnou skriňou politiky,“ uviedol Matovič.

Znamená to tiež podľa neho, že politici by nemali predkladať návrhy, ktorými chcú z RTVS urobiť „slúžku vládnej moci“. Podotkol, že slušný politik nie je len ten, kto nepoužíva neslušné slová, ale ten, kto nepredkladá a silou nepresadzuje „neslušné zákony“. Za taký považuje aj zákon, ktorým sa má meniť RTVS.

Čo sa týka pozvania prezidentky Zuzany Čaputovej a jej zvoleného nástupcu Petra Pellegriniho za okrúhly stôl, Matovič to nepovažuje za chybu. Práve naopak. Mrzí ho však, že si politici hľadali výhovorky, aby si zaň spolu nesadli.

„NR SR a slovenskí politici zložili reparát, dohodli sa na uznesení a všetci prítomní zaň hlasovali,“ dodal. Chcel by veriť, že to bude pokračovať, no nie je optimista.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko