Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Cirkvi dostanú viac peňazí od štátu: Mohlo by to pomôcť zlepšiť platy zamestnancov

Tie sú iba málo vyššie ako je minimálna mzda.

Cirkvi dostanú viac peňazí od štátu: Mohlo by to pomôcť zlepšiť platy zamestnancov
Ilustračná snímka Biblie. Foto: RTVS

Cirkvi by mohli dostať viac peňazí. Ministerstvo kultúry pripravilo novelu zákona, v ktorej navrhuje, aby sa príspevky od štátu naviazali na rast minimálnej mzdy. Cirkvi väčšinu štátneho príspevku používajú na platy zamestnancov. Tie sú iba málo vyššie ako je minimálna mzda.

Priemerný plat kňaza za minulý rok bol okolo 760 eur, čo je len o desať eur viac, než momentálna výška minimálnej mzdy. Cirkvi by platy chceli navýšiť. Príspevok, ktorý od štátu dostávajú, im na to však nestačí.

„Tento príspevok je nastavený tak, že zohľadňuje predovšetkým rast miezd v štátnej správe zo 70 percent a 20 percent ovplyvňuje jeho výšku inflácia,“ priblížil redaktor denníka Postoj Pavol Rabara.

Spolu tak cirkvi dostávajú necelých 60 miliónov ročne. Pre skokový nárast minimálnej mzdy sa tak dostávajú do mínusu.

Návrhu rezortu kultúry, ktorým by cirkvi získali viac peňazí, sa v Správach RTVS venovala redaktorka Andrea Šeligová:

„Výška deficitu bola rôzna pre jednotlivé biskupstvá, keďže každé hospodári samostatne. Chýbajúce zdroje sme museli dofinancovať z vlastných zdrojov,“ uviedla hovorkyňa Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Katarína Jančišinová.

„Na tento rok počítame s deficitom približne 70-tisíc eur. Podľa našich výpočtov predpokladáme, že budúci rok ten deficit predstavoval sumu približne 212-tisíc eur,“ priblížil riaditeľ Generálneho biskupského úradu ECAV Ján Bunčák.

Navýšenie príspevku

Podľa návrhu by sa k výške príspevku mal prirátať aj medziročný nárast minimálnej mzdy. „Zo zvyšku celkového medziročného navýšenia príspevku štátu dostane každá cirkev ešte časť podľa pomeru počtu jej veriacich,“ uviedol Peter Kucharčík z tlačového odboru ministerstva kultúry.

Príspevok by sa tak mal navýšiť na necelých 70 miliónov eur. Okrem neho ministerstvo plánuje kompenzovať nárast minimálnej mzdy od roku 2019. Jednorazovo tak cirkvi dostanú šesť miliónov eur.

„Zvýšením príspevku štátu sa zvýši udržateľnosť financovania cirkvi. Cirkvi tak budú môcť využiť vlastné zdroje aj na iné aktivity, či už pastoračné, sociálne alebo opravy kultúrnych pamiatok,“ dodala hovorkyňa KBS Jančišinová.

Ak navrhovanú novelu schváli vláda aj parlament, začne platiť od 1. januára 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko