Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

V. Zelenskyj: Rusko v Charkovskej oblasti nepostúpilo o viac ako desať kilometrov

Moskva na vyjadrenie Zelenského nereagovala.

V. Zelenskyj: Rusko v Charkovskej oblasti nepostúpilo o viac ako desať kilometrov
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinskej armáde sa podarilo stabilizovať situáciu na severe Charkovskej oblasti, ruské invázne vojská nepostúpili o viac ako desať kilometrov. Novinárom to v piatok (17. 5.) povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusko minulý týždeň obnovilo pozemnú ofenzívu v tomto prihraničnom regióne na severovýchode Ukrajiny. Tým otvorilo nový front, a v prvých dňoch prichádzali správy o postupe inváznych vojsk.

„Hlavné pre dnešok je, že naše obranné sily situáciu stabilizovali,“ uviedol podľa serveru Ukrajinska pravda Zelenskyj, ktorý vo štvrtok (16. 5.) navštívil Charkov, kde rokoval s veliteľmi armády.

Rusi podľa neho prenikli cez hranice na ukrajinské územie do vzdialenosti niekoľkých kilometrov. „Najhlbší bod ich postupu je desať kilometrov,“ povedal. Invázni vojaci sa podľa neho dostali iba k prvej ukrajinskej obrannej línii.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej stredajšej analýze napísal, že tempo ruských útočných operácií v Charkovskej oblasti naďalej spomaľuje. Podľa odhadov analytikov ISW Rusi od začiatku obnovenej ofenzívy v regióne nepostúpili o viac ako osem kilometrov.

Moskva nereagovala

Vo svojej najnovšej správe ISW cituje ukrajinských predstaviteľov a ich vyjadrenia o stabilizácii situácie pozdĺž hraníc na severe Charkovskej oblasti a o tom, že naďalej klesá tempo tamojších ruských útočných operácií.

Podľa skorších informácií agentúry AP sa Rusko po obnovení pozemnej ofenzívy na severe Charkovskej oblasti zmocnilo územia s rozlohou približne 100 až 125 kilometrov štvorcových, čo zahŕňa približne sedem dedín.

Rusko podľa agentúry Reuters uvádza, že obsadilo 12 obcí. Kyjev v stredu oznámil, že Zelenskyj kvôli situácii na frontovej línii zrušil zahraničné návštevy plánované na najbližšie dni.

Moskva na vyjadrenie Zelenského nereagovala. Vitalij Gančev, šéf ruskej okupačnej správy Charkovskej oblasti, vo štvrtok podľa agentúry Reuters uviedol, že sa ruská armáda chystá dobyť dedinu Lypci, ktorá je asi desať kilometrov od ruských hraníc a leží na jednej z hlavných ciest do Charkova.

Obec Lypci je asi 20 kilometrov od okraja druhého najväčšieho ukrajinského mesta, ktoré sa Rusi pokúšali neúspešne dobyť v prvých mesiacoch invázie. Ukrajinskí vojaci ich v septembri 2022 počas bleskovej ofenzívy vytlačili z takmer celej časti Charkovskej oblasti, ktorú Rusi dovtedy okupovali.

Americký generál Christopher Cavoli, ktorý je vrchným veliteľom síl Severoatlantickej aliancie v Európe, vo štvrtok vyhlásil, že ruská armáda teraz nevyslala do regiónu dostatočný počet vojakov, aby dosiahla pri Charkove strategický prelom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet