Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Zamestnanci spoločnosti na východe Slovenska márne čakajú na výplatu už od marca

Odborári avizujú aj podanie žaloby pre nevyplatenie mzdy.

Zamestnanci spoločnosti na východe Slovenska márne čakajú na výplatu už od marca
Takmer 200 zamestnancov spoločnosti Bukóza Holding v okrese Vranov nad Topľou štrajkovalo. Foto: RTVS

Takmer 200 zamestnancov spoločnosti Bukóza Holding v okrese Vranov nad Topľou štrajkovalo. Od marca im meškajú výplaty. Spoločnosť vyrába celulózu – z nej sa potom produkuje papier. Ide o jedného z najväčších zamestnávateľov v regióne.

Posledné mesiace zamestnanci pracovali na skrátené úväzky. Výplatu nedostávali. Odborári avizujú aj podanie žaloby pre nevyplatenie mzdy.

„Od zajtrajšieho dňa, mám avizo, ze väčšina zamestnancov ukončí okamžite svoj pracovný pomer, lebo už toho majú toho dosť. Tu príde o prácu cez 700 zamestnancov. Podal som určitú výzvu aj zamestnávateľovi, už som im poslal aj predžalobnú výzvu,“ uviedol predseda Základnej organizácie OZ Drevo, Lesy, Voda Pavol Halas.

Štrajku zamestnancov spoločnosti Bukóza Holding sa v Správach RTVS venovala redaktorka Lucia Benetínová:

Vedenie firmy tvrdí, že od decembra 2023 do 9. mája tohto roka mala spustenú výrobu len počas troch týždňov, čo viedlo k prerušeniu tržieb. Finančné problémy firmy mal vyriešiť úver.

„Mali sme pripravený úver s bankou, ale ho zamietli, ale ideme ďalej rokovať o tom aby nám tie peniaze prišli a ľudom sme dali výplaty,“ vyhlásil prezident spoločnosti Bukóza Holding Ján Ďurian.

O pomoc žiadajú vládu

Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského.
Mičovský fabrike podľa ich slov v roku 2020 skrátil ročný objem dodávok dreva od Lesov Slovenskej republiky o 50 percent.

„Do poslednej chvíle sme všetky záväzky voči štátnym lesom plnili, mali sme zložené zábezpeky vo výške 8 miliónov eur, čiže nemohli prísť o drevo a cez to všetko sme to drevo nedostali,“ upozornil Ďurian.

„Kontrakty, ktoré mali Lesy SR uzavreté s Bukózou skutočne neplnili kvôli tomu, že Bukóza nedokázala odoberať kontrahované množstvo dreva, takže nie Lesy SR poškodzovali Bukózu, ale Bukóza poškodzovala Lesy SR,“ uviedol bývalý minister pôdohospodárstva Ján Mičovský.

„Tvrdenie o krátení dodávok v roku 2020 považujeme za zavádzajúce, keďže neplnenie objemu dodávok v roku 2020 spôsobili obmedzovaním odberu samotnou spoločnosťou Bukóza. V priebehu roka 2020 bola uvedená spoločnosť niekoľkokrát písomne vyzvaná k odberu dreva,“ píše sa v stanovisku Lesov Slovenskej republiky.

Odborári sa so žiadosťou o pomoc obracajú na súčasnú vládu. „Tú informáciu som dostal, momentálne ju spracovávame, ale už koná, podľa mojich informácií, v tejto veci aj národný inšpektorát práce, aby celú situáciu preveril a vyhodnotil,“ uviedol minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Spoločnosť Bukóza momentálne rokuje o vstupe investora do firmy, ktorý by umožnil opätovný rozbeh výroby. Meno investora ani čiastku, akou by firme pomohol Bukóza nekonkretizovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny