Na hlavný obsah

Na prvé zamestnanie mladým ľuďom prispeje štát, ministerstvo práce predstavilo pilotný projekt

Zamestnávateľov chcú motivovať, aby mladým ľuďom dali šancu.

Na prvé zamestnanie mladým ľuďom prispeje štát, ministerstvo práce predstavilo pilotný projekt
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mladí ľudia by sa od mája mohli na pracovnom trhu uplatniť jednoduchšie. Ministerstvo práce predstavilo pilotný projekt – Právo na prvé zamestnanie. Na náklady spojené s ich platom im z 90 percent prispeje štát. Motivovaní však budú aj mladí, aby si prácu hľadali.

S hľadaním prvej práce má skúsenosť aj Dominik, ktorý má blízko k biológii. „Chcel by som chodiť sypať liahniská komárov,“ uviedol pracujúci študent Dominik.

Zamestnávaniu mladých ľudí sa v Správach RTVS venoval Radoslav Šebo:

Zatiaľ však pracuje v sieti rýchleho občerstvenia. Hovorí, že nemal inú možnosť, ako hľadať prácu tam, kde od neho nevyžadovali skúsenosti.

„Veľa zamestnávateľov si vyžaduje už nejakú prax, ktorú ešte tí študenti podľa mňa nemajú, takže nemôžu ich potom zamestnať. Študenti si potom musia hľadať prácu niekde v rôznych obchodných reťazcoch alebo v gastre,“ skonštatoval.

Prípadne skončia v evidencii na úradoch práce. „Mladých máme okolo 28-tisíc tesne do 30 rokov, tesne po škole sa to pohybuje okolo 6 500,“ informovala námestníčka sekcie služieb zamestnanosti z ÚPSVaR v Bratislave Katarína Dubovanová.

„Slovensko dlhodobo vyčnieva v nezamestnanosti mladých ľudí so základným vzdelaním alebo bez vzdelania,“ uviedol riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník.

Motivácia pre zamestnávateľov

Ministerstvo práce im preto mieni pomôcť. Zamestnávateľov chce motivovať, aby mladým ľuďom dali šancu.

„Ak zamestnávateľ takéhoto človeka zamestná, štát mu preplatí 90 percent celkovej ceny práce, mzdy z tohto zamestnanca. Samozrejme máme tu nastavený strop, čiže bude to maximálne do výšky 1 318 eur a 50 centov,“ vyhlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD).

Zamestnávateľ bude tento príspevok dostávať šesť mesiacov. Peniaze mu štát pošle naraz a vopred. Zamestnávateľ sa však musí zaviazať, že takéhoto zamestnanca si udrží minimálne ďalší polrok.

„Ak sa pozrieme na bežného zamestnávateľa, ak za takýchto podmienok má zobrať študenta, absolventa, tak určite každý zamestnávateľ, ktorý dostane príležitosť do toho pôjde. Predpokladám, že bude veľký previs dopytu nad ponukou,“ povedal Páleník.

„Je to dostatočná motivácia a keď si toho mladého človeka zaškolia, zacvičia, tak potom tie pracovné miesta budú aj udržateľné,“ uviedol ekonomický analytik Konfederácie odborových zväzov SR Ján Košč.

Ministerstvo práce vyčlenilo na projekt 13 miliónov eur, čo podľa prepočtov vychádza na približne 1 600 potenciálnych záujemcov o prácu. V prípade zvýšeného záujmu, jednak zo strany mladých ako aj zamestnávateľov, rezort mieni rozpočet pre projekt navýšiť.

„Mladí ľudia odchádzajú do zahraničia, pretože tu nemajú nejaké príležitosti, prípadne dostatočné mzdové ohodnotenie, čiže tento projekt určite v tomto smere pomôže,“ dodal Košč.

Motiváciu zamestnať sa budú mať aj mladí ľudia, nielen zamestnávatelia. V prípade, že si nájdu prácu, od štátu dostanú 150-eurový príspevok mesačne počas prvých troch mesiacov a 75 eur počas ďalšieho štvrťroka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko