Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Zoznam omamných a psychotropných látok sa rozšíri. Pribudnú naň tie z automatov, ktoré si môžu kupovať aj deti

Látky HHC a ďalšie zatiaľ nie sú zakázané.

Zoznam omamných a psychotropných látok sa rozšíri. Pribudnú naň tie z automatov, ktoré si môžu kupovať aj deti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zoznam omamných a psychotropných látok sa rozšíri. Vláda schválila, aby doň patrili aj látky HHC. Výrobky s ich obsahom sú voľne dostupné aj v automatoch. Detské nemocnice vlani upozorňovali na prípady nadrogovaných detí.

Produkty s látkou HHC či HHC-P majú podobné účinky ako marihuana. V automatoch v nákupných centrách si ich dokážu kúpiť aj mladiství.

„Je to látka, ktorá je molekulou trošku pozmenená, ako THC, čo je základný obsah v marihuane, tej psychoaktívnej látky, ale má účinky veľmi podobné a je schopná aj vyvolať závislosť,“ povedal riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Zákazu nových psychotropných látok sa v Správach RTVS venovala Veronika Čokinová:

Vlani priviezla záchranná zdravotná služba intoxikované deti aj do Národného ústavu detských chorôb. Boli v bezvedomí, podchladené a so zníženým krvným tlakom. Štyri deti priznali, že užili látku HHC.

„Veková skupina detí, ktorej sme poskytli zdravotnú starostlivosť, bola od 13 do 17 rokov. Bola to látka, ktorá bola užitá, ale v kombinácii s inými látkami,“ informoval primár oddelenia urgentného príjmu NÚDCH Marcel Brenner.

Návrh musí schváliť parlament

Látky HHC a ďalšie zatiaľ nie sú zakázané. Čoskoro by však mohli pribudnúť v zozname psychotropných látok. Vládny kabinet dal zelenú návrhu ministerky zdravotníctva.

„Zmena zabráni voľnému prístupu detí a mládeže k týmto novým psychoaktívnym látkam, ktoré sú dnes dostupné prostredníctvom rôznych automatov umiestnených na verejne prístupných miestach,“ vyhlásil hovorca Ministerstva zdravotníctva SR Andrej Wallner.

Ľubomír Okruhlica z Centra pre liečbu drogových závislostí krok vlády víta. Pred tromi mesiacmi evidovali zvýšený nárast mladistvých po užití týchto látok. Pomoc vyhľadávali rodičia detí aj školy.

„Zmeny psychiky nastávajú tak, ako aj pri marihuane. Vedú potom k tomu, že dieťa začne zaostávať v škole, vynechávať. Je to veľký problém, ktorý môže spustiť inú duševnú poruchu,“ dodal Okruhlica.

Návrh novely zákona ešte musí schváliť parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko