Na hlavný obsah

Čína sa pripojí k ruským manévrom na Kaukaze

Vojenského cvičenia sa zúčastnia aj vojaci z Arménska, Bieloruska či Iránu.

Čína sa pripojí k ruským manévrom na Kaukaze
Na archívnej snímke vojaci pózujú s tankom pri príležitosti 70. výročia založenia Čínskej ľudovej republiky v Pekingu. Foto: TASR/AP

Na ruskom vojenskom cvičení Kaukaz 2020 sa zúčastnia aj čínske jednotky, oznámilo v utorok čínske ministerstvo zahraničných vecí. Informovala o tom agentúra AP. Okrem Ruska a Číny sa ho zúčastnia aj ozbrojené sily Arménska, Bieloruska, Iránu, Mjanmarska, Pakistanu a ďalších dvoch krajín.

Ministerstvo vo vyhlásení uvádza, že Čína na miesto, kde sa bude konať cvičenie, dopraví obrnené vozidlá a ľahké zbrane. Kaukaz 2020 sa uskutoční 21. až 26. septembra. Sústredí sa na obranné taktiky, obkľúčenie nepriateľa a kontrolu bojiska. Podľa agentúry TASS bude zahŕňať aj ostrú streľbu.

Cvičenie má podľa čínskeho rezortu diplomacie „v tomto dôležitom období, keď celý svet bojuje s pandémiou„, špeciálny význam pre čínsko-ruské vzťahy. Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že celkovo sa ho zúčastní deväť krajín. Ďalších deväť pošle pozorovateľov, píše agentúra TASS. Rusko v oblasti Kaukazu viedlo od 90. rokov minulého storočia dve vojny.

Koncom júna námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexandr Gruško uviedol, že Moskva je pripravená na deeskaláciu vzťahov s NATO, v dôsledku čoho manévre Kaukaz 2020 posunula hlbšie do územia Ruska. „Ruské ozbrojené sily neplánujú tento rok žiadne väčšie cvičenia v blízkosti hraníc s členskými štátmi NATO,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet