Na hlavný obsah

Francúzski policajti zlikvidovali tábor v Calais

V stanovom tábore sa nachádzalo približne 700 až 800 migrantov.

Francúzski policajti zlikvidovali tábor v Calais
Policajné jednotky pravidelne kontrolovali tábor v Calais, snažili sa zabrániť pokusom migrantov o preplávanie do Anglicka na gumených člnoch. Foto: SITA/AP

S likvidáciou utečeneckého tábora vo francúzskom prístavnom meste Calaissa začali policajti v utorok (29.9.) ešte pred úsvitom. Podľa miestnych úradov bezpečnostné zložky počas prvých dvoch hodín vysťahovali zhruba 200 ľudí a zadržali 21 ľudí.

„V Calais chceme zabrániť vzniku nových miest, kde by sa zhromažďovali migranti,“ uviedol Louis Le Franc, prefekt severofrancúzskeho departementu Pas-de-Calais. Išlo o najväčšiu operáciu od likvidácie známeho tábora Džungľa pri Calais z roku 2015 a 2016, kde žilo približne 9 000 ľudí.

Zhruba 150 z vysťahovaných migrantov premiestnia do azylových stredísk v Pas-de-Calais, ďalších 150 do iných departementov v severnom Francúzsku. Zvyšných 500 umiestnia v ostatných regiónoch krajiny.

Veľkú väčšinu z nich tvoria muži, najčastejšie zo Somálska, Sudánu, Iránu, Iraku či Eritrey, pripomína agentúra AFP.     

Ľudskoprávni aktivisti vládu kritizujú

Francúzske úrady už viackrát nariadili bezpečnostným zložkám, aby zlikvidovali stanové tábory, ktoré si v tomto regióne migranti budujú bez povolenia. Precedensom bola práve likvidácia uvedenej Džungle.

Ľudskoprávne organizácie francúzske úrady za tento prístup kritizujú. Ku kritike sa v decembri 2018 pridal aj francúzsky ombudsman Jacques Toubon, ktorý obvinil úrady, že sa snažia dosiahnuť, aby sa migranti stali „neviditeľnými“ – ich táboriská totiž likvidujú bez toho, aby im úrady ponúkli nejakú alternatívu.

Severné Francúzsko je už dlho magnetom pre ľudí z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa chcú ilegálne dostať do Británie. Od 1. januára francúzske úrady zadržali najmenej 1 317 migrantov, ktorí sa pokúšali dostať do Británie.

Vláda odhaduje, že v súčasnosti žije v okolí Calais zhruba 1 000 migrantov, zatiaľ čo podľa podporných centier sa ich počet blíži k 1 500.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet