Na hlavný obsah

Nárok na pandemické ošetrovné nebudú mať všetci

Rodičia ho dostanú iba v prípade, ak škola obmedzí svoju prevádzku.

Nárok na pandemické ošetrovné nebudú mať všetci
Atmosféra v areáli Základnej školy Ľudmily Podjavorinskej na košickom sídlisku Luník IX počas slávnostného otvorenia nového školského roka 2020/2021. Foto: Ivan Fleischer/SITA

Rodič stratí nárok na pandemické ošetrovné, ak nedá svoje dieťa do školy pre obavy z nákazy koronavírusom v prípade, ak bude škola alebo školské zariadenie otvorené bez obmedzení. Poslanci Národnej rady SR schválili vo štvrtok (17.9.) novelu zákona o sociálnom poistení a zmenili tak podmienky nároku na pandemické ošetrovné (OČR).

Novela zavádza len výnimku. Nárok na pandemické ošetrovné v čase krízovej situácie spôsobenej pandémiou bude mať rodič aj naďalej v prípade, ak budú predškolské zariadenia, školy alebo konkrétne triedy uzatvorené na základe rozhodnutia príslušného orgánu.

„Cieľom predloženého návrhu je odstrániť prípadné interpretačné nezrovnalosti v súvislosti s nárokom na dávku pandemické ošetrovné v čase riadne prebiehajúceho výchovno-vzdelávacieho procesu, teda neobmedzenej prevádzky škôl a predškolských zariadení,“ priblížil rezort práce.

Zmení sa tiež systém overovania podmienok nároku na pandemické ošetrovné. Príslušný okresný úrad bude po novom poskytovať informácie Sociálnej poisťovni len o deťoch, ktoré sa nezúčastňujú výchovno-vzdelávacieho procesu. Podľa platnej legislatívy úrad v súčasnosti nahlasuje Sociálnej poisťovni informácie o deťoch, ktoré sa na ňom zúčastňujú. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko