Na hlavný obsah

Uhoľné bane v Poľsku zavrú v polovici 21. storočia

Poľskí baníci ukončia podzemný protest.

Uhoľné bane v Poľsku zavrú v polovici 21. storočia
Protestujúci poľskí baníci. Foto: TASR

Posledné uhoľné bane v Poľsku sa po dohode vlády s odbormi zatvoria v roku 2049, dovtedy bude štát ťažbu subvencovať. Dohoda na postupnom zastavení ťažby uhlia ukončí tohtotýždňový podzemný protest dvoch stoviek baníkov.

Poľská vláda plánuje urýchliť odklon od využívania uhlia na výrobu elektrickej energie a investovať v prepočte 5,6 miliardy eur do výstavby prvých jadrových elektrární v krajine.

Uhlie sa na produkcii elektriny v Poľsku podieľa takmer 80 percentami. V roku 2030 sa má jeho podiel znížiť na 37 až 56 percent a v roku 2040 na 11 až 28 percent, pričom predchádzajúce verzie plánu počítali s pomalším tempom.

Podľa odborového predáka Dominika Kolorza znamená ukončenie ťažby uhlia koniec jedného z najväčších odvetví v poľskej histórii.

Banícky protest

Približne dve stovky baníkov z najväčšej poľskej uhoľnej spoločnosti PGG sa v pondelok (21.9.) odmietli po skončení svojej zmeny vrátiť na povrch. Ostali v podzemí, kde protestujú proti plánovanej reštrukturalizácii.

Baníci si vybrali novú formu protestov. Doteraz proti pripravovaným zmenám na postupné ukončenie ťažby uhlia demonštrovali pochodmi v uliciach Varšavy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika