Na hlavný obsah

NAKA navrhla obžalovať exšéfa polície T. Gašpara a podnikateľa N. Bödöra

Čelia obvineniam z korupcie.

NAKA navrhla obžalovať exšéfa polície T. Gašpara a podnikateľa N. Bödöra
Poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD) a nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. Foto: TASR/Jakub Kotian, Ján Krošlák

Národná kriminálna agentúra (NAKA) navrhla obžalovať poslanca parlamentu za Smer-SD Tibora Gašpara a nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Spoločne s bývalým policajtom Romanom Stahlom čelia obvineniam v korupčnej kauze Ezechiel 7. Všetci traja vinu odmietajú.

Bývalého policajného prezidenta Gašpara a expolicajta Stahla obvinila a zadržala NAKA pre podozrenie z korupcie vlani v auguste. Vyšetrovateľ obvinil aj podnikateľa Bödöra. Teraz navrhuje, aby prokurátor trojicu obžaloval.

„Vyšetrovateľ NAKA ukončil vyšetrovanie a doručil prokurátorovi vyšetrovací spis spolu s návrhom na podanie obžaloby. Predmetnou vecou sa ďalej zaoberá dozorujúci prokurátor,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Zuzana Hrabovská.

Podľa obvinenia súvisí korupcia s kauzami Váhostav, Doprastav a Technopol. Policajti mali za úplatky manipulovať trestné stíhania v prospech oligarchov. Gašparovi dávajú za vinu, že o podplácaní vedel, no ako nadriadený nezasiahol.

„Celý tento prípad považujem za účelový a s nezákonným postupom. Vyšetrovateľ Konečný ma totižto obvinil na základe tvrdenia kajúcnika Slobodníka, že som mal mať vedomosť o konaní iných osôb a žiadny iný dôkaz k tomu nevyprodukoval,“ uviedol Gašpar v reakcii na návrh obžaloby.

Vinu odmieta aj nitriansky podnikateľ Bödör. Expolicajt Stahl podal proti obvineniu za prijímanie úplatkov sťažnosť. O prípadnom využití paragrafu 363 rozhodne generálny prokurátor (GP) Maroš Žilinka.

„Po zániku ÚŠP bol opätovne pridelený dovtedy dozorujúcemu prokurátorovi, ktorý dňa 3. apríla 2024 predložil návrh obvineného R. S. na preskúmanie zákonnosti postupu OČTK na prieskumné oddelenie GP SR. To o veci rozhodne v zákonom stanovenej lehote, v tomto prípade to je do 30. júla 2024,“ priblížila hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko