Na hlavný obsah

Niektoré domácnosti môžu prísť o dodávku pitnej vody, vo vodárenstve chýbajú peniaze

Problém spôsobilo dlhodobé podfinancovanie sektora.

Niektoré domácnosti môžu prísť o dodávku pitnej vody, vo vodárenstve chýbajú peniaze
Na alarmujúci stav vo vodárenstve upozornili mestá a obce. Foto: RTVS

Niektoré domácnosti by mohli prísť o dodávku pitnej vody. Na alarmujúci stav vo vodárenstve upozornili mestá a obce. Vodárenské spoločnosti nemajú peniaze na investície.

Problém spôsobilo dlhodobé podfinancovanie sektora. Združenie miest a obcí Slovenska ho vidí v nízkych cenách za vodné a stočné.

„Je to zásadný problém, ktorý sa skutočne dve desaťročia neriešil. Pokiaľ sa nezmenia kalkulačné vzorce, pokiaľ sa nebudú rešpektovať vstupy, ktoré nám do cien vodného a stočného reálne vstupujú, my nebudeme v horizonte niekoľkých rokov schopní garantovať dodávku pitnej vody,“ upozornil predseda ZMOS Jozef Božik.

Problémom vo vodárenstve sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Barbora Žiačiková:

„Momentálne potrebujeme na obnovu okolo 40-percentné navýšenie ceny vodného a stočného. Konkrétne, pri zvýšení cien o desať percent hovoríme o 19 centoch. Keď si to vypočítate ročne, pre štvorčlennú rodinu o 20 eurách. Nie je to nič také, čo by malo ohroziť rozpočty našich domácností,“ vyčíslil prezident Asociácie vodárenských spoločností Stanislav Hreha.

Investičný dlh

Na investičný dlh upozornili samotné vodárne i Najvyšší kontrolný úrad. „Bol deklarovaný ivnestičný dlh vo výške miliárd, čiže 3-4 miliardy je to odhadnuté číslo. Keď si vypočítame Slovákov a že to chceme za 30 rokov dostať na poriadok, tak vyjdú čísla,“ vyjadril sa generálny riaditeľ Podtatranskej vodárenskej spoločnosti Peter Ďuroška.

„Je chyba, že sa nesnažia nájsť rezervy vo svojej činnosti, že nevedia hospodáriť efektívnejšie, lepšie. Lebo si pamätáme, že v roku 89 bola bežná cena vody jedného kubíka, vodné aj stočné 90 halierov. Momentálne sa to blíži k trom eurám, 90 korún, teda stonásobne vyššie, pritom ceny stúpli 12 – 12,5 krát,“ uviedol výkonný riaditeľ Združenia slovenských spotrebiteľov Miroslav Tulák.

„Úrad pre reguláciu sieťových odvetví s vodárenskými spoločnosťami v rámci nových konaní intenzívne komunikuje a zohľadňuje im všetky oprávnené ekonomické nároky, pričom ale naďalej bude chrániť slovenské domácnosti pred neprimeraným zdražením vodného a stočného. O prípadnom znížení či zvýšení cien vodného a stočného úrad rozhodne v riadnych cenových konaniach na konci tohto roka,“ priblížil hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Radoslav Igaz.

ZMOS spolu so zástupcami vodárenských spoločností chce koordinovať spoločný postup a dostať na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví zástupcu vodárov, ktorý by komunikoval ich požiadavky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika