Na hlavný obsah

Britský parlament tvrdí, že má dôkazy prepojenia medzi Huawei a čínskou vládou

Vyzýva na urýchlené odstránenie zariadenia firmy z 5G sietí.

Britský parlament tvrdí, že má dôkazy prepojenia medzi Huawei a čínskou vládou

Britský parlament poukázal na úzke prepojenie firmy Huawei s čínskou komunistickou stranou. Poslanci dolnej komory britského parlamentu zároveň vyzvali vládu, aby stanovila skorší konečný termín, do ktorého musia telekomunikační operátori v krajine odstrániť zariadenia čínskej firmy z 5G sietí.

Huawei vraj dostáva peniaze od čínskej vlády

Britský parlament má k dispozícii „jednoznačné dôkazy“ o úzkom prepojení čínskej technologickej firmy Huawei so štruktúrami tamojšej komunistickej strany. Informoval o tom vo štvrtok (8. 10.) výbor pre obranu v dolnej komore parlamentu.

Huawei závery parlamentného vyšetrovania odmietol. Správa podľa firmy nie je „dôveryhodná a vychádza z názorov namiesto faktov“.

Parlamentný výbor tvrdí, že zistenia sa opierajú o svedectvá akademikov, odborníkov na kybernetickú bezpečnosť a informované zdroje z prostredia telekomunikačného priemyslu. Medzi nimi by mali byť aj vedúci predstavitelia samotnej firmy Huawei, ako aj jej dlhodobí kritici.

Podľa jedného z citovaných zdrojov čínska vláda za posledné tri roky vložila do firmy zhruba 75 mld. USD, vďaka čomu mohol Huawei svoje produkty predávať za „smiešne nízke ceny“, informuje portál bbc.com.

Aj keď možnosti firmy sú aktuálne v Británii obmedzené, stále sa snaží predať svoju komunikačnú infraštruktúru na používanie 5G siete do iných častí Európy i mimo nej.

„Sme si istí, že ľudia tieto obvinenia z tajnej dohody prekonajú a namiesto toho si spomenú na to, čo spoločnosť Huawei dala Británii za posledných 20 rokov,“ cituje britská BBC hovorcu firmy.

Zariadenia firmy chcú urýchlenie odstrániť z 5G siete

Britská vláda s účinnosťou od začiatku budúceho roka domácim telekomunikačným operátorom zakázala kupovať od Huaweiu nové zariadenia pre 5G siete. Inštalované komponenty od čínskej firmy majú operátori odstrániť do roku 2027. Parlamentný výbor vládu vyzval, aby zvážila presun konečného termínu na rok 2025 v prípade, že sa zhoršia vzťahy s Čínou, alebo si to vyžiada tlak z USA a od iných partnerov.

Firma Huawei je epicentrom veľkého sporu medzi Washingtonom a Pekingom v oblasti technológií a bezpečnosti. Americkí predstavitelia tvrdia, že spoločnosť Huawei predstavuje bezpečnostné riziko a lobujú v Európe a ďalších spojeneckých krajinách, aby sa vyhli jej technológiám pri modernizácii telekomunikačných sietí. Huawei toto tvrdenie popiera. Čína sa snaží nabádať európske štáty, aby čínskym telekomunikačným a technologickým firmám garantovali prístup na ich trhy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika