Na hlavný obsah

Grécka neonacistická strana Zlatý úsvit je zločinecká organizácia

Rozhodol o tom súd.

Grécka neonacistická strana Zlatý úsvit je zločinecká organizácia
Súd s členmi Zlatého úsvitu. Foto: TASR/AP

Grécky súd v Aténach označil v stredu (7. 10.) neonacistickú stranu Zlatý úsvit (Chrysi avgi) za zločineckú organizáciu a jej vodcom hrozia vysoké tresty. Ide o jeden z najdôležitejším súdnych procesov v politických dejinách krajiny.

Pred súdom stálo celkovo 68 členov strany vrátane 18 niekdajších zákonodarcov. Zakladateľa Zlatého úsvitu a lídra Nikosa Michaloliakosa a ďalších vysokopostavených členov uznal za vinných z riadenia zločineckej organizácie, avšak ani jeden z nich nebol prítomný.

Michaloliakosovi a spomínaným funkcionárom strany hrozí väzenie od päť do 15 rokov. Výšku trestov oznámia na samostatných súdnych pojednávaniach.

Približne dve hodiny pred vyhlásením rozsudku sa pred budovou súdu začal zhromažďovať dav, ktorý zareagoval na výzvu protifašistického hnutia, odborových zväzov a ľavicových strán. K budove, nachádzajúcej sa len niekoľko kilometrov od centra Atén, boli vyslané stovky policajtov.

Trestné stíhania členov Zlatého úsvitu sa začali po vražde 34-ročného protifašistického rappera Pavlosa Fyssasa, ktorého v septembri 2013 naháňala veľká skupina násilníkov zo Zlatého úsvitu a nakoniec ho dobodala na smrť pred kaviarňou na západnom predmestí Atén Keratsini.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet