Na hlavný obsah

Krajčí: Budúci týždeň očakávame viac ako tisíc infikovaných denne

RÚVZ sa dočkajú pomoci od študentov i armády.

Krajčí: Budúci týždeň očakávame viac ako tisíc infikovaných denne
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Foto: TASR

Podľa ministra zdravotníctva SR Mareka Krajčího (OĽANO) sa epidemiologická situácia na Slovensku výrazne zhoršuje. Rast infikovaných novým koronavírusom je enormný, uviedol na piatkovej (2.10.) tlačovej konferencii. V medzinárodnom meradle má krajina červený región – Žilinský kraj pre prudký nárast počtu pozitívne testovaných v okresoch Tvrdošín a Námestovo.

„Máme 90 infikovaných na 100 000 obyvateľov a krivka ide exponenciálne hore. Štrnásťdenná incidencia stúpla z 51 na 90. Počet hospitalizovaných stúpol za týždeň zo 119 na 215. Aktuálne reprodukčné číslo je 1,37, kým sedem dní dozadu to bolo 1,206,“ uviedol Krajčí s tým, že v priebehu nasledujúceho týždňa očakáva viac ako 1 000 infikovaných denne.

Enormný nárast sa podľa neho dal predpokladať v momente, keď počet infikovaných presiahol hranicu 5 % (aktuálne takmer 9 %, pozn.) pozitívnych z množstva testov vykonaných za deň. Krajčí upozornil najmä ľudí z rizikových regiónov, aby necestovali. Vyzdvihol rizikovosť susedných krajín a zmysel zavedených opatrení. „Maďarsko a Rakúsko sú v oranžovej zóne, my sa im vyrovnávame. Česko je momentálne druhá najviac zasiahnutá krajina v Európe,“ povedal.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) dohľadávajú kontakty pozitívne testovaných s časovým oneskorením. „Je nevyhnutné ich posilniť. Pomôcť by mohli študenti lekárskych fakúlt a verejného zdravotníctva či príslušníci ozbrojených síl,“ naznačil s tým, že týmto spôsobom chcú pomôcť úradom už od ďalšieho týždňa. Zámer potvrdil aj infektológ Pavol Jarčuška. „Posily pôjdu prioritne na Oravu, ktorá je najviac zasiahnutou oblasťou,“ doplnil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko