Na hlavný obsah

Plošné testovanie by malo byť dobrovoľné, v prípade neúčasti ale hrozí karanténa

Krajčí vyzval zdravotníkov a študentov, aby sa prihlásili na pomoc.

Plošné testovanie by malo byť dobrovoľné, v prípade neúčasti ale hrozí karanténa
Na snímke zľava predseda vlády SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Foto: TASR

Plánované celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na ochorenie COVID-19, ktoré by sa malo uskutočniť v dvoch vlnách, má byť dobrovoľné. Obyvatelia, ktorí sa na ňom nezúčastnia, budú musieť zotrvať desať dní v karanténe, uviedol v utorok (20. 10.) na tlačovej besede premiér Igor Matovič (OĽANO).

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) v pondelkovej (19. 10.) relácii RTVS Druhá vlna uviedol, že od 23. do 25. októbra sa uskutoční pilotné testovanie v najviac zasiahnutých okresoch epidémiou – v Tvrdošíne, Dolnom Kubíne, Námestove a Bardejove. Ďalšie hromadné testovanie sa následne uskutoční od 30. októbra do 1. novembra a od 6. do 8. novembra. Operáciu „Spoločná zodpovednosť“ bude riadiť armáda.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) vyzval zdravotníkov a študentov lekárskych fakúlt piatych a šiestych ročníkov a študentov ošetrovateľstva a urgentnej medicíny od druhého ročníka, aby sa prihlásili na pomoc pri celoplošnom testovaní, ktoré sa plánuje na obdobie najbližších víkendov. Na tieto účely by Slovensko potrebovalo asi 20 000 takýchto osôb.

Záujemcovia – dobrovoľníci sa môžu prihlásiť cez formulár na stránke korona.gov.sk. Pracovníci by mali byť ohodnotení sumou sedem eur na hodinu a dostanú rizikový príplatok v sume 20 eur za jeden pozitívny prípad. Krajčí verí, že sa nájde dostatok zdravotníkov, ktorí v tejto situácii pomôžu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko