Na hlavný obsah

Poľsko sprísňuje opatrenia, počet hospitalizovaných porastie

Tvrdí to premiér Morawiecki, "lockdown" zatiaľ nie je potrebný.

Poľsko sprísňuje opatrenia, počet hospitalizovaných porastie
Zdravotníci v ochranných oblekoch pred nemocnicou v poľskej metropole Varšave. Foto: SITA/AP

Nosenie rúšok na verejnosti bude od soboty (10. 10.) povinné v celom Poľsku. Krajina tak reaguje na rastúci počet osôb infikovaných koronavírusom. Vláda sa rozhodla zaradiť medzi takzvané žlté zóny, teda oblasti so zvýšeným výskytom infekcie, celé územie Poľska.

Rúška budú povinné aj vonku

Medzi obmedzenia, ktoré sa uplatňujú v žltých zónach, patrí povinné zakrývanie nosa a úst na verejnosti, iba jeden zákazník na štyroch metroch štvorcových v priestoroch reštaurácií a limit 25 percentnej kapacity v kinách.

Na zozname červených zón, kde platia najprísnejšie obmedzenia pre verejné akcie a rodinné oslavy, bude od soboty celkovo 38 poľských okresov.

Počet lôžok sa zvýši o niekoľko tisíc

Poľský premiér Mateusz Morawiecki avizoval, že do niekoľkých dní sa počet lôžok pre pacientov infikovaných novým koronavírusom zvýši v krajine o niekoľko tisíc.

„Máme o 30 percent viac nakazených ako včera. Ak bude súčasná dynamika pokračovať, znamená to, že počet infikovaných sa môže každé tri dni zdvojnásobiť,“ uviedol Morawiecki.

Poľsko má podľa Morawieckeho v rezerve zhruba 500 pľúcnych ventilátorov a na celoštátnej úrovni je stále voľných 60 percent lôžok určených pre pacientov infikovaných novým koronavírusom. Správy poľských médií však naznačujú, že tieto lôžkové kapacity sú už v najviac postihnutých častiach krajiny už vyčerpané.

Podľa premiéra však v Poľsku nie je v súčasnosti potrebné zaviesť úplný „lockdown“, ako tomu bolo na jar počas prvej vlny pandémie.

Za posledných 24 hodín potvrdili v krajine 4 280 nových prípadov infekcie, deň predtým to bolo 3 003 nových prípadov. Vo štvrtok (10. 10.) bolo hlásených aj ďalších 76 súvisiacich úmrtí, takže celkový počet mŕtvych stúpol na 2 867. Vyše 250 prípadov zaznamenali v deviatich zo 16 vojvodstiev Poľska a v troch vojvodstvách počet infikovaných presiahol 500.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet