Na hlavný obsah

Zuzana Čaputová o svojej budúcnosti: Nevstúpi do politiky, ani sa nevráti k advokátskej praxi

Pôjde o klasický formát návštevy, spresnila prezidentka.

Zuzana Čaputová o svojej budúcnosti: Nevstúpi do politiky, ani sa nevráti k advokátskej praxi
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Jakub Kotian

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu. Hlava štátu to avizovala v nedeľnej (5. 5.) diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Prezidentka hovorila aj o tom, ako vidí svoju budúcnosť. Do straníckej politiky sa vstúpiť nechystá.

Čaputová naznačila, že návšteva Ukrajiny by mala obsahovať stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, predsedom ukrajinskej vlády a predsedom parlamentu. „Pôjde o klasický formát návštevy, tak ako to bolo v minulosti,“ podotkla.

Budúcnosť mimo politiky

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje. Svoje miesto chce vnímať predovšetkým na Slovensku.

„Pokúsim sa byť užitočná vo verejnom priestore, nie v politike,“ ozrejmila Čaputová. Pôsobiť chce ako aktívny občan v oblastiach, kde má nejaký typ poznania. Nebude sa vracať k advokátskej praxi.

Poukázala na to, že prezident nie je prezidentom vlády, ale občanov SR. Je podľa nej zdravé, aby mala hlava štátu vysokú mieru vnútornej slobody a nezávislosti. „Je správne a úplne normálne určité pnutie medzi vládou a prezidentom,“ poznamenala. Úradu však podľa nej patrí aj snaha o konštruktívnu spoluprácu s vládou. Informovala o tom, že s jej novým nástupcom Petrom Pellegrinim sa už vzhľadom na praktické veci stretla.

Nestotožňuje sa s naratívom, že by zasadnutia Európskej rady a iných formátov s našimi spojencami boli vojnovými radami. Všetci si podľa nej želajú mier. Teší ju konsenzus s vládou na tom, že Rusko je agresorom v prípade vojny na Ukrajine.

Hlava štátu ďalej uviedla, že sa stotožňuje s hlasmi, ktoré nesúhlasia s prípadnou nomináciou Štefana Harabina do Súdnej rady SR. „Ja si myslím, že asi všetci rozumieme prečo, a tak je to správne,“ podotkla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko