Na hlavný obsah

Pri náletoch ruských lietadiel zahynulo v Sýrii najmenej 78 povstalcov

K útoku došlo na severozápade krajiny.

Pri náletoch ruských lietadiel zahynulo v Sýrii najmenej 78 povstalcov
Ruské nálety na sýrskych povstalcov si vyžiadali už množstvo obetí. Foto: TASR

Pri náletoch, ku ktorým došlo v pondelok 26. októbra, prišlo o život najmenej 78 bojovníkov z povstaleckej skupiny podporovanej Tureckom, zranených bolo ďalších približne 90 ľudí. Ich terčom bol výcvikový tábor frakcie Fajlak aš-Šám v oblasti Džabal Duwajli v provincii Idlib.

Front národného oslobodenia (FNL), ktorý povstalcov zastrešuje, uviedol, že lietadlá zasiahli jednu z jeho pozícií. Presný počet obetí neuviedol.

Hovorca FNL Sajf Raád súčasne odsúdil, že ruské lietadlá a jednotky sýrskeho režimu „neustále porušujú turecko-ruskú dohodu (o prímerí), keď útočia na vojenské pozície, dediny a mestá.“

Raád narážal na dohodu o prímerí, ktorú v marci tohto roku uzavreli Moskva a Ankara po mesiacoch rusko-sýrskej ofenzívy proti bašte povstalcov v provincii Idlib. Pre ňu už svoje domovy opustilo takmer milión ľudí.

V marci uzavreté prímerie sa do veľkej miery dodržiavalo, až na výnimky v podobe ostreľovania či náletov. Takým bol aj minulý štvrtok (22. 10.) útok amerického bezpilotného dronu, pri ktorom zahynulo 17 džihádistov.

K útoku došlo po zistení, že 18-ročný mladík čečenského pôvodu zodpovedný za vraždu stredoškolského učiteľa dejepisu na severe Paríža udržiaval kontakt s rusky hovoriacim džihádistom v Sýrii. Zdroj blízky prípadu vyhlásil, že totožnosť rusky hovoriaceho džihádistu doposiaľ nie je známa, no francúzsky denník Le Parisien tvrdí, že IP adresa hľadanej osoby bola vystopovaná práve v Idlibe.

Región Idlib je stále pod kontrolou radikálneho hnutia Hajat Tahrír aš-Šám, ktoré je jednou z odnoží siete al-Káida a jeho spojencov. V tejto oblasti žijú asi tri milióny ľudí. Mnohí z nich bývajú v táboroch pre presídlencov, ktorí museli opustiť svoje domovy v inej časti Sýrie pre boje už deväť rokov trvajúcej vojny. Sýrska armáda – aj vďaka vojenskej podpore Ruska – ovláda už približne 70 percent územia Sýrie.

Vojna, ktorá vypukla po brutálnom potlačení protivládnych protestov v roku 2011, pripravila o život viac ako 380 000 ľudí a ďalšie milióny ich prinútila opustiť svoje domovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet