Na hlavný obsah

Riaditeľ FSB Bortnikov sa ocitol medzi sankcionovanými za otravu Navaľného

Na zozname je celkovo šesť ľudí.

Riaditeľ FSB Bortnikov sa ocitol medzi sankcionovanými za otravu Navaľného
Na archívnej snímke z 20. júla 2019 ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Európska únia vo štvrtok (15. 10.) zverejnila sexteto osôb, na ktoré uvalila sankcie za otravu lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného. Sú medzi nimi ľudia z úradu prezidenta Vladimira Putina či riaditeľ tajnej služby FSB Alexander Bortnikov. Sankcie uvalila aj na ruský štátny chemický výskumný ústav.

Členské štáty sa v pondelok zhodli na prijatí sankcií proti skupine ruských predstaviteľov v súvislosti s otravou Navaľného. Na sankčnom zozname zostavenom na základe nemeckého a francúzskeho návrhu sú osoby, ktoré EÚ viní z použitia nervovo paralytickej látky novičok. Práve tou podľa Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) otrávili ruského politika.

Medzi šesticou potrestaných osôb je popri Bortnikovovi tiež napríklad vedúci prezidentského úradu pre vnútornú politiku Andrej Jarin. Oddelene od spomínanej šestice doplnila EÚ na dlhodobý ruský sankčný zoznam Putinovho dôverníka Jevgenija Prigožina. Toho ale oficiálne potrestali za porušovanie zbraňového embarga týkajúceho sa Líbye. Ľudia na zozname nemôžu cestovať do krajín EÚ a zmrazí sa ich majetok. Moskva dlhodobo tvrdí, že s otravou Navaľného nemá nič spoločné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet