Na hlavný obsah

Druhý pilier splnil pani Anne sen o bývaní. Pán Vladimír kvôli nemu skončil v strate

RTVS sa pozrela, ako vnímajú druhý pilier seniori, ktorí si v ňom sporili.

Druhý pilier splnil pani Anne sen o bývaní. Pán Vladimír kvôli nemu skončil v strate
Pani Anna si druhý pilier pochvaľuje. Pozitívnu skúsenosť pán Vladimír potvrdiť nevie. Foto: RTVS

Druhý pilier nemá ešte ani dvadsať rokov a už má za sebou turbulentné zmeny. Odborníci pri tom upozorňovali, že systém potrebuje stabilitu.

Druhý pilier zažil viacero zásahov. V roku 2012 sa znížili príspevky do starobného sporenia z deviatich na štyri percentá. V roku 2013 vláda Roberta Fica (Smer-SD) opäť zasiahla a presunula úspory sporiteľov do menej výnosných garantovaných fondov.

Ako predošlé vlády zasahovali do druhého piliera, aké to malo dôsledky a aké skúsenosti s ním majú dôchodcovia zisťoval v Správach RTVS redaktor Marek Gudiak:

Od roku 2017 do začiatku tohto roka príspevky postupne rástli až na 5,5 percenta. Od januára tohto roka ich vláda opäť znížila na štyri percentá. Pozreli sme sa na to, ako vnímajú druhý pilier dôchodcovia, ktorí si v ňom sporili.

Anna Kadlubová vyše 30 rokov pracovala v automobilovom priemysle a teraz si užíva starobný dôchodok v prírode, v pokojnej časti obce. Byt s vlastnou terasou si kúpila pani Anna z úspor v druhom pilieri. Tvrdí, že sa jej tak v starobe splnil sen o bývaní.

Vladimír Andel má opačnú skúsenosť. Hoci odpracoval 46 rokov, jeho dôchodok nedosiahol ani 400 eur. Naviac, sporením v druhom pilieri skončil namiesto prilepšenia v strate. Kým Sociálna poisťovňa mu z dôchodku za druhý pilier strhla 39 eur, správcovská spoločnosť mu vypočítala za 16 rokov sporenia rentu 16 eur mesačne.

Dôsledky zásahov do druhého piliera

Odborníci vyčíslili, ako sa zásahy do starobného sporenia podpísali na dôchodkoch sporiteľov. Zásadný vplyv malo presunutie úspor z rizikových do garantovaných dlhopisových fondov. „Odhadom ekonómov ide o sumu cca. 3,5 až sedem miliárd eur, o ktorú sporitelia prišli týmto automatickým presunom,“ priblížil finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Dôchodky zásadne ovplyvní aj zníženie príspevku do druhého piliera z 5,5 percenta na štyri percentá. „Napríklad, 25-ročný človek, ktorý by mal dnes mzdu 1 400 eur v hrubom, príde týmto zásahom o takmer 90 eur mesačne,“ pokračoval Marián Búlik.

„To boli také rany pre druhý pilier, že podľa môjho názoru nie je úplne korektné porovnávať dôchodok len z prvého piliera s dôchodkom, ktorý je kombinovaný z prvého a druhého piliera,“ dodal analytik Partners Investments Maroš Ovčiarik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika