Na hlavný obsah

Corbyn už nebude poslancom za labouristov

V Dolnej snemovni bude pôsobiť ako nezaradený.

Corbyn už nebude poslancom za labouristov
Foto: TASR/AP

Šéf britských labouristov Keir Starmer v stredu (18. 11.) vyhlásil, že jeho predchodca vo funkcii Jeremy Corbyn už v budúcnosti nebude poslancom za Labouristickú stranu, píše agentúra Reuters. Opoziční labouristi pritom v utorok (17. 11.) obnovili svojmu bývalému predsedovi stranícke členstvo, ktoré pred tromi týždňami pozastavili pre Corbynove hodnotenie správy o antisemitizme.

„Aktivita Jeremyho Corbyna v reakcii na správu EHCR (Komisia pre rovnosť a ľudské práva) podkopala a posunula späť našu prácu pri obnovovaní dôvery v schopnosť labouristickej strany bojovať proti antisemitizmu,“ tweetoval Starmer. EHCR vo svojej správe uviedla, že Labouristická strana sa za jeho vedenia nedokázala vyrovnať s antisemitskými názormi vo svojich radoch. Corbyn reagoval, že takýto záver je zveličený.

V britskom systéme majú členovia parlamentu právo zastupovať svoju stranu, ak disponujú takzvaným party whip, doslova „straníckym bičom“. S týmto statusom majú prístup ku straníckym strategickým dokumentom alebo môžu za stranu kandidovať vo voľbách. Odobratie tohto statusu je považované za veľmi prísny trest, ktorý strana uplatní voči svojmu poslancovi. Dotyčný potom zostáva členom parlamentu, ale je zaradený ako nezávislý. Také bude odteraz aj Corbynovo postavenie v Dolnej snemovni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet