Na hlavný obsah

Kontrola zbrojenia? Rusko nevidí možnosť dohody s USA

Platnosť podpísanej zmluvy vyprší vo februári.

Kontrola zbrojenia? Rusko nevidí možnosť dohody s USA
Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Moskva nemá alternatívu, ako v súčasnosti seriózne rokovať s vládou aktuálneho amerického prezidenta Donalda Trumpa o kontrole zbrojenia. Vyhlásil to ruský minister zahraničia Sergej Lavrov na záver dvojdňovej návštevy bieloruskej metropoly Minsk.

„Teraz nevidím, ako by bolo možné sa s Trumpovou administratívou vážne dohovárať na niečom, čo by sa týkalo ďalšieho procesu kontroly nad zbrojením,“ povedal vo štvrtok (26. 11.) Lavrov podľa agentúry TASS

Šéf ruskej diplomacie pred týždňom znova vyzýval k predĺženiu dohody o obmedzení strategických jadrových zbraní bez predbežných podmienok. Súčasne ale vtedy dodal, že je potrebné počkať na objasnenie politickej situácie v USA. Moskva doposiaľ nezagratulovala Joeovi Bidenovi k víťazstvu v prezidentských voľbách.

USA s Ruskom podpísali v roku 2010 na Pražskom hrade zmluvu, označovanú ako nový START alebo START 3, ktorá obmedzuje počty strategických jadrových zbraní. Jej platnosť vyprší vo februári 2021. Zmluva môže byť predĺžená o päť rokov, ak sa na tom signatári dohodnú. Washington a Moskva však doteraz nedospeli v tomto smere k dohode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet